Музика

Концертите до края на фестивала Aнтичен театър Пловдив 2010

Концерти на Георги Василев – китара, и Теодосий Спасов – кавал

Концертите до края на фестивала Aнтичен театър Пловдив 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Оперно-филхармонично дружество Пловдив и Фондация „Огънят на Орфей” ще предложат два концерта на двама световни български изпълнители:
Георги Василев – китара, и Теодосий Спасов – кавал.

Майсторът на класическата китара Георги Василев ще представи на сцената на Концертна зала на 23 юни, от 19.00 часа свой самостоятелен концерт.

. С участието на:
Стела Митева-Динкова – класическа китара,
Николай Господинов - цигулка,
Деница Димова – цигулка,
Лилия Дачова - виола,
Георги Даскалов - виолончело.

. В програмата: Л. Бокерини, А. Пиацола, Дж. Баркос, Д. Богданович и др.

. Концертът се осъществява със съдействието на АМТИИ – Пловдив.


Виртуозът Теодосий Спасов е подготвил нова програма за своите почитатели, която ще представи на 28 юни от 21.15 часа на Античния театър.

Теодосий Спасов и „Небесни струни”

. С участието на:
Теодосий Спасов – кавал, вокал,
Доротея Димитрова – цигулка,
Ана Иванова – цигулка,
Михаела Павлова – виола,
Йоланта  Делибозова – виолончело,
Смила Стоева – ударни инструменти.
Звукорежисьор: Андрей Андреев.

. В програмата: музика на Теодосий Спасов.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Георги Василев е определян от музикалната критика за китарист с уникален талант, музикален подход и артистично майсторство. Роден е през 1966 във Варна и е възпитаник на Любен Хараламбиев.

През 1985 завършва СМУ "Добри Христов", след което продължава образованието си в Киевската Консерватория с Николай Михайленко. През 1992 завършва с най-високо отличие тригодишния майсторски клас на Мариа Ливиа Сао Маркос в Женевската консерватория, а през 2001 се дипломира като солист-концертант в класа на Инголф Олсен към Кралската академия в Копенхаген. Георги Василев е лауреат и победител на редица престижни международни конкурси, сред които: 1988 - Първа награда на международния китарен конкурс "Silesian Guitar Autumn", Тихи, Полша, 1991 - Първа награда на международния китарен конкурс "Citta di Alessandria", Алесандрия, Италия, 1992 - Първа награда на международния конкурс за музикални изпълнители "Maria Canals de Barcelona", Барселона, Испания, 1992/1994 - Втора награда и награда на публиката (1992) на международния китарен конкурс "Francisco Tarrega", Беникасим, Испания, 1995 - Втора награда на международния китарен конкурс "Jacinto e Inocencio Guerrero", Мадрид, Испания (Първа награда не е присъдена), 1995 - Първа награда на международния конкурс за музикални изпълнители CIEM, Женева, Швейцария. Тези отличия дават тласък на неговата кариера и му осигуряват ангажименти в световно известни зали като Ермитажа в Санкт Петербург, Opera House в Сидней, Royal Festival Hall в Лондон, Victoria Hall в Женева, Новия Кралски Театър в Копенхаген, The Arts Centre в Мелбърн, Waterfront Hall в Белфаст и др. Като солист, Георги Василев присъства в листите на импресарски компании от ранга на The Springboard Concert Trust, LACCS, IMG Artists във Великобритания, Georg Horthagel's Konzertdirektion в Германия и свири с оркестри като Националния симфоничен оркестър на Италия, Оркестъра на Романска Швейцария, Камерния оркестър на Ермитажа, Софийска филхармония, Оркестъра на БНР, Кралския Датски оркестър, Австралийски камерен оркестър и др.


Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Стилът му е уникален, смес от фолклор и джаз. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го определя като един от най-талантливите източноевропейци и отбелязва: „Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.“ Теодосий е отличен с Наградата на Международната академия за изкуства Париж през 1996 г., получава и наградата „Музикант на годината“ през 1997 и 2002 г. и други отличия.

Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Той е роден на 4 март 1961 година в град Исперих. Завършил е Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни и джазови състави, с именити български и чужди музиканти, между които Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез. Три години свири в световноизвестното ирландско музикално-танцово шоу “Riverdance” През 1995 списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов създава нов музикален жанр.“

Освен концертните си изяви, композира музика за филми и театрални спектакли. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Пише музика за документални и игрални филми и театрални постановки. Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.

Автор:
Сийка Лапачка, РА "Арис"
Публикация:
23.06.2010 г. 16:47
Посетено:
1604
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10344-kontsertite-do-kraya-na-festivala-antichen-teatar-plovdiv-2010