Музика

Високосна седмица за ОФД – Варна от 21 до 27 юни

ОФД – Варна партнира на два международни музикални фестивала „Варненско лято” и „Опероса”

Високосна седмица за ОФД – Варна от 21 до 27 юни


◊ ВАРНЕНСКО ЛЯТО

В седмицата от 21 до 27 юни Оперно-филхармонично дружество Варна участва в двата международни музикални фестивала - „Варненско лято” във Варна и „Опероса” в Евксиноград.

С най-търсения спектакъл на ОФД – Варна „Българи от старо време” на 23 юни от 19.00 ч. се отбелязва 30-годишната творческа дейност на сопраното Светла Димитрова. В компанията на Стефан Рядков (Дядо Либен) и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) тя изпълнява ролята на Цона. След спектакъла, проф. Петър Ангелов ще връчи на певицата "Златна значка", присъдена от СБМТД за активност в професионалния живот на музикалното съсловие.

В рамките на ММФ „Варненско лято”, открит (19 юни) по традиция от Варненската филхармония с Българска рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, на 25 юни от 19.30 ч. предстои симфоничен концерт на Варненския камерен оркестър, диригент Ганчо Ганчев. Aкцент в концерта се поставя върху арии, дуети и квартети из италиански опери, които ще изпълнят солисти от Академия “Санта Чечилия”.

На 27 юни, отново от 19.30 ч., музикантите от Orpheus Academy Orchestra, с диригент и солист Марио Хосен – цигулка, ще предложат свои интерпретации на музика от Вивалди, Чайковски и Пиацола.

. Повече информация на: http://www.varnasummerfest.org/programs_bg.htm.


◊ ФЕСТИВАЛЪТ "ОПЕРОСА"

Освен на ММФ „Варненско лято”, ОФД – Варна партнира през седмицата и на Международния фестивал Опероса. Основан през 2006 г. от фондацията на оперната певица Катерине Хаатая, фестивалът за четвърти път ще представи изкуството на операта от 25 до 28 юни в двореца „Евксиноград“.

Избраният спектакъл за тази година „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно, постановка на Мартин Лойд-Евънс, е претърпял специална редакция, за да бъде представен на открито в естествена среда. Ролята на Жулиета е поверена на изгряващите български оперни звезди Силвия Тенева (26 юни) и Рада Тотева-Носикова (27 юни).

За пръв път оркестърът на "Опероса" е изграден изцяло от варненски музиканти, които свирят под диригентството на маестро Ералдо Салмиери.

. Повече информация на http://www.operosa.org.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
21.06.2010 г. 21:15
Етикети:
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10327-visokosna-sedmitsa-za-ofd-varna-ot-21-do-27-yuni