Музика

Последната фестивална седмица на ММФ "Античен театър Пловдив 2010"

"Спящата красавица", "Аида" и Оперетно-балетна галавечер

Последната фестивална седмица на ММФ "Античен театър Пловдив 2010"
Веса Тонова и Трифон Митев в „Спящата красавица”


◊ СЪБИТИЕТО

Оперно-филхармонично дружество – Пловдив

Международен музикален фестивал Античен театър Пловдив 2010

През последната фестивална седмица предстоят спектаклите на балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски (27 юни), операта „Аида” от Джузепе Верди (29 юни) и Оперетно-балетната галавечер на 1 юли, с която ще бъде закрит 24-я Международен музикален фестивал Античен театър Пловдив 2010.

Начало на спектаклите 21.15 часа, Античен театър - Пловдив.


◊ ПРОГРАМАТА

Балетът „Спящата красавица” бе допълнително включен в програмата на фестивала поради големия зрителски интерес. Балетният спектакъл на „Спящата красавица” е първата успешна премиера на балета на ОФД Пловдив през този сезон с участието на звездите на Националния балет Веса Тонова (Аврора), Марта Петкова (Фея Люляк) и Трифон Митев (Принц Дезире), които ще танцуват и на 27 юни. Силвия Томова ще видим в ролята на Карабос.

Новата постановка на операта „Аида, с която ОФД Пловдив гостува през пролетта в Белгия и Хлоландия, за първи път бе представена в Пловдив на сцената на Античния театър на 29 май. На 29 юни пловдивчани и гостите на древния град отново ще бъдат очаровани от впечатляващата продукция на авторитетния международен творчески екип – немският режисьор Франк Берндт Готшалк и световноизвестните художници на декора и костюмите Карел Спанхак и Марит Ван дер Бургт. В ролята на Аида ще видим „гласът на десетилетието” Цветелина Василева. Ще й партнират Калуди Калудов (Радамес) и Елена Чавдарова-Иса (Амнерис). Диригент Григор Паликаров.

Оперетно-балетна галавечер ще сложи край на тазгодишното издание на фестивала. За първи път пловдивчанинът Владимир Ангелов ще постави в родния си град балетната миниатюра „Докосване” по музика на Сен Прю. Хореографът работи в САЩ и през последните години е постоянен гост-хореограф в продукциите на Вашингтонската опера с артистичен директор Пласидо Доминго. Балетната гала ще продължи и с участието на солистите на Националния балет Веса Тонова, Трифон Митев, Александър Александров, Кристина Чочанова, Никола Хаджитанев и балета на ОФД Пловдив. Избрани оперетни увертюри и арии са предвидени за почитателите на оперетата под диригентството на австрийския диригент Антъни Арморе.


Не пропускайте оставащите балетни и оперни събития от програмата на Международния музикален фестивал Античен театър Пловдив 2010.


Автор:
Сийка Лапачка, РА "Арис"
Публикация:
21.06.2010 г. 14:30
Посетено:
2912
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10324-poslednata-festivalna-sedmitsa-na-mmf-antichen-teatar-plovdiv-2010