Музика

Зона Ц и Венци Благоев на Лайв Зара Джаз 13

За първи път в Стара Загора концерт на култовата българска фюжън група Зона Ц

Зона Ц и Венци Благоев на Лайв Зара Джаз 13


◊ СЪБИТИЕТО

Лайв Зара Джаз 13 представя

Зона Ц – музикална зона за ценители

Васил Пармаков – пиано,
Веселин Веселинов-Еко – бас,
Стоян Янкулов – ударни


24 юни, 19.30 часа,
Стара Загора, Библиотека "Захарий Княжески"
. Открит уъркшоп - същия ден от 15.30 ч.

За първи път в Стара Загора концерт ще изнесе култовата българска фюжън група Зона Ц. Триото е поредният силен гост на Лайв Зара Джаз, а по традиция музикален домакин на събитието е тромпетистът Венци Благоев.


◊ ЗОНА ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Създадена в средата на 90-те години, Зона Ц не без основание се сравнява с фюжън легенди като Уедър Рипорт и Йелоу Джакетс. Бързо натрупва популярност и печели симпатиите на ценителите на джаза заради доказания талант и нестандартност на членовете си. Недвусмислено потвърждение за това е и фактът, че Васил Пармаков – пиано, Веселин Веселинов-Еко – бас, и Стоян Янкулов – ударни, вече повече от 15 години имат своята многобройна вярна публика всеки вторник, когато свирят в софийския клуб Суингин хол. През годините солисти на триото са били саксофонистите Михаил Грозданов и Владимир Кърпаров, китаристите Атешхан Хюсеинов и Иван Лечев. Зона Ц има многобройни участия на Балканския полуостров, Франция, Ирландия, Израел, Дубай, Кипър, съвместни проекти с международно известни джазмени като Стефано Белмондо – тромпет (Франция), Михаел Шийфел – вокал (Германия), Окай Темиз – перкусии (Турция), Ямар Тиам – тама, (Сенегал).

В основата на музикалната концепция на Зона Ц стоят авторските композиции на Васил Пармаков и Веселин Веселинов-Еко. Дълбоките и изненадващи сола на пианото органично се допълват от усещането за лекота и ведрина, което внушава басът. Финален щрих на музикалната неповторимост поставят атрактивните барабани на Стунджи.

Всеки от музикантите има и блестяща самостоятелна кариера. Пианистът Васил Пармаков с умиление си спомня работата си с Емил Димитров, а проектите му с Ибряма и Ицко Финци (когото старозагорската публика също има удоволствието да види на живо), за пореден път доказват, че изключителният джазмен умее да говори с всички изразни средства на музиката.

Добилият международна популярност от участието си с Елица Тодорова в Евровизия Стунджи, е много повече джаз музикант. Свирил е с Биг бенда на БНР. Участва в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Карло Рицо, Енвер Измаилов. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.
   
Още в началото на кариерата си Веселин Веселинов-Еко се утвърждава като търсен студиен изпълнител и участва в стотици записи и концерти, прави театрална и филмова музика, телевизионни и радиопредавания. В периода 1990-2002 г. е член на Подуене блус бенд. Партнира в проекти на Бени Мопин, Клаудио Понтиджа, Ленърт Аберг, Арабел Караян. През 2003 г. е обявен за Басист на годината, а миналата година стана носител на приза “Кристална лира за джаз”.

И Венци Благоев, и момчетата от Зона Ц са работили с най-големите имена на българския джаз – Симеон Щерев-Банана, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Марио Станчев. А това е истинска атестация за талант и професионализъм. Насладете им се в 13-то издание на Лайв Зара Джаз.


◊ И ОЩЕ

Зараарт джаз студио
Концерт-продукция на млади музиканти, участници в изданията на Лайв Зара Джаз Уъркшоп

23.06.2010 г., 19.30 часа
Лапидариум на Регионален исторически музей, Стара Загора

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
18.06.2010 г. 14:55
Посетено:
1859
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10309-zona-ts-i-ventsi-blagoev-na-layv-zara-dzhaz-13