Музика

Концерт на Минчо Минчев и "Шопенова вечер" на Атанас Куртев

В рамките на 41. Софийски музикални седмици

Концерт на Минчо Минчев и "Шопенова вечер" на Атанас Куртев


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Минчо Минчев и "Шопенова вечер" на Атанас Куртев са следващите бисери в програмата на 41-то издание на Софийски Музикални седмици.

Фестивалът тази година разгръща изключително амбициозна програма под наслов "България в Европа", придружена от множество съпътстващи събития в културните пространства на София. Организира се в партньорство със Столична Община, Министерство на културата, НДК и Софийска филхармония.


◊ КОНЦЕРТИТЕ

На 12.06.2010 г., събота, от 19 часа, виртуозният цигулар Минчо Минчев ще свири заедно с Гичка Гичкова и Софийски солисти в Зала "България". Концертът ще дирижира маестро Пламен Джуров.

Концертът е заключителен за Международния конкурс за лютиери "Еуфония 2009" и чрез него организаторите ще представят наградени инструменти. Професор Пламен Джуров разкри програмата на вечерта: "В началото на този концерт Минчо Минчев ще изпълни "Ададжио" от Йозеф Хайдн, като произведението ще го чуем под звуците на неговата лична цигулка "Страдивари". С второто произведение "Севдана" на Георги Златев-Черкин ще представим един от наградените инструменти на големия Европейски конкурс "Еуфония 2009" - цигулка на лютиера Динко Динев. Чрез третото произведение Втора част от Симфония "Концертанте" на Амадеус Моцарт ще можем да се докоснем до звука на два великолепни инструмента на наши лютиери, получили приз в "Еуфония 2009". Солисти ще бъдат Минчо Минчев и Гичка Гичкова, заедно със Софийски солисти, а кои ще са инструментите ще Ви представим в събота вечер в Зала "България".


Впечатляваща е и неделната програма на Софийски Музикални седмици, посветена на 200 години от рождението на Фредерик Шопен. Концертът е със заглавие "Шопенова вечер на Атанас Куртев".

На 13.06.2010 г., неделя, от 19 часа, в Камерна зала "България", проф. Атанас Куртев ще изсвири част от шедьоврите на Шопен: Три мазурки, оп. 41, Шест етюда оп. 10, Три мазурки оп. 63, Шест етюда оп. 25, Скерцо в до диез минор, Пет листа от албуми, Ноктюрно в до диез минор, Прелюдии оп. 28.




Автор:
Тина Коилова
Публикация:
11.06.2010 г. 15:51
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10243-kontsert-na-mincho-minchev-i-shopenova-vecher-na-atanas-kurtev