Музика

"Диолинда" – повече от фадо

Първи концерт от фестивала „Meet the word”

"Диолинда" – повече от фадо


◊ СЪБИТИЕТО

Най-популярната група в Португалия - „Диолинда” ще зарадва любителите на португалската музика у нас на 11 юни в зала „България”.

Концертът се осъществява с подкрепата на посолството на Португалия и е първият от поредицата на фестивала „Meet the word”, организиран от „БГ Саунд Стейдж” за трета поредна година.
   
„Диолинда” е нов музикален феномен, който превзема Европа като буря. Наскоро престижното музикално списание “Songlines” я удостои с наградата за най-добра изгряваща група. Тя представя традиционното фадо с елегантност, чувство за хумор и проникновение. Наричат я още свежото лице на фадото.   
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГРУПАТА

Още първият албум на „Диолинда” е с рекордни продажби и платинен статус. В края на април излезе и новият албум „Dois selos e um carimbo”. Освен с прекрасното си звучене песните се отличават с поетични текстове, разказващи истории за обикновени хора, за истинска любов и интересни случки.
   
Квартетът е създаден през 2006 г. от четирима млади музиканти с различен опит и преживявания (класическа музика, джаз, етно и традиционна музика). Вокалистката Ана Бакаляу например работи като джаз певица. Следват Хосе Маринес – класическа китара, Педро Мартинес – класическа китара, вокал и автор на тестове, Хосе Литао - контрабас и  вокал. Обединени от идеята да създадат нов звук с корени в народната музика, като  преминат през различни музикални езици, четиримата повеждат слушателите си в интересно музикално приключение. Техният стил донякъде може да се опише като свежо фадо. За разлика от класиката на този жанр, те не просто акомпанират на фадо певец, а свирят и пеят като група. Съставът не използва португалска китара, както е класическото фадо. Текстовете на песните не са така сериозни и фаталистични, а използват ирония, хумор, бързо темпо. Докато класическото фадо, символизиращо болката и тъгата, се пее от забулени в черно жени, „Диолинда” пее облечена в цветни и весели тонове, грабва с португалския си ритъм и задвижва публиката с шеметно шоу.
     
Китаристът Педро да Силва Мартинес първоначално написва две песни за героинята Диолинда и нейния свят. Феновете веднага харесват историята на нарисуваното момиче, което пее по домашни чехли, загърнато в червен шал, и искат още! Така се появяват общо 14 музикални винетки, влизащи в албума Canção а Lado - една наистина интересна концепция. Диолинда е млада жена, която живее с котки и златни рибки в един апартамент в периферията на Лисабон, често стои на прозореца и наблюдава живота. Тя слуша старите грамофонни плочи на баба си и през дантелените пердета вижда всички подробности за съседите си и така разказва истории. Песните са представени от динамичната и харизматична певица Ана Бакаляу – лидер на групата.
   
Имало едно момиче, което се влюбило в музикант от филхармонията, който свирел на туба. Момичето изпитвало неудобство, защото нейните приятелки слушали само хип-хоп. Но сърцето на момичето биело в ритъма Фон! Фон! Фон! Фон! И в този момент от музикалния разказ цялата аудитория започва да танцува. Музиката на „Диолинда” е само акустична и наистина връща любовта на публиката към нея.
   
Групата представя албума Canção а Lado "на живо" в серия от диво пищни концерти в Европа и навсякъде печели любовта на публиката. Зрителите са на възраст  от 25- и 30-годишни до баби, дядовци и малки деца. Тайната на популярността на „Диолинда” е в буйните, често комични изпълнения, сладките и закачливи мелодии и текстове и използването не само на фадо, но и на други по-малко известните португалски музикални традиции като морна от Кабо Верде и бразилска самба.

Автор:
Дима Моллова
Публикация:
09.06.2010 г. 13:26
Етикети:
Посетено:
1521
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10201-diolinda-poveche-ot-fado