Музика

Най-големите хитове на сър Елтън Джон на 13 юни в София

Турнето „Rocket Man” ще се стрелне през столичния стадион „Локомотив”

Най-големите хитове на сър Елтън Джон на 13 юни в София
Фотограф: Koshtu


◊ СЪБИТИЕТО

Елтън Джон (Elton John) и неговият бенд ще изнесат своя елитен концерт за първи път у нас на 13 юни от 20 часа на стадион „Локомотив” в София. За първи път и зоната на терена пред сцената ще бъде обособена като специален сектор със седящи места и по тази причина капацитетът на стадиона ще се ограничи до 20 000 души.

Все още ограничено количество билети могат да се закупят от касите на „Тикетпро”.

Концертът на Елтън Джон (Elton John) се организира от СМЕ и е част от фестивала „Арена Музика 2010”, чието девето издание ще бъде открито с концерта на Боб Дилън в зала 1 на НДК на 3 юни.

„I Guess That's Why They Call It The Blues”, „Daniel”, „Rocket Man”, „Goodbye Yellow Brick Road”, „Sorry Seems To Be The Hardest Word” и „Candle In The Wind” са част от песните, които ще изпълни Елтън Джон у нас.


◊ ROCKET MAN

Знаете ли, че…

• Големият музикант е роден на 25 март 1947 г. в Пинър, Мидълесекс, с името Реджиналд Кенет Дуайт. Образиванието си получава в училишето Пинър Каунти Грамар и в Кралската музикална академия в Лондон, за която печели стипендия още на 11-годишна възраст. В средата на 60-те, като член на групата "Bluesology" и в чест на колегите си музиканти – саксофиниста Елтън Дийн и певеца Лонг Джон Балдри – бъдещата голяма звезда променя името си на Елтън Джон.

• Сред най-големите му хитове от 80-те e „Candle in the Wind”, написан специално в памет на легендарната Мерилин Монро. Първоначално песента е записана през 1973 г. и е включена в албума „Goodbye Yellow Brick Road”. През 1997 г. Елтън Джон променя текста на „Candle in the Wind” и записва специална версия в памет на покойната принцеса Даяна.

През 1992 музикантът изпълнява „Bohemian Rhapsody” и „The Show Must Go On” заедно с "Куин" на паметния концерт в чест на Фреди Меркюри, организиран като благотворително шоу за болните от СПИН на лондонския стадион "Уембли".

• Освен поп хитове, Елтън Джон композира и музика за филми. През 1971 той създава оригиналния саундтрак към филма „Приятели”, а през 1975 се появява във филмовата версия на рок-операта „Томи”. През 1994 записва песен за анимационния филм на Дисни „Цар Лъв”, за която печели Оскар за най-добра филмова песен с „Can You Feel The Love Tonight”.

• Наред със забележителните си музикални успехи, още в началото на своята кариера, Сър Елтън Джон сбъдва голямата си детска мечта, като през 1976 става изпълнителен директор на футболния клуб "Уотфорд", чийто президент е и до днес.

• Елтън Джон активно участва в благотворителни програми за болните от СПИН. През 1986 заедно с Дион Уоруик, Гладис Найт и Стиви Уондър записва сингъла „That’s What Friends Are For”, като всички набрани средства са дарени на Американската фондация за изследвания на СПИН. Песента печели награда "Грами" в категориите „Най-добра песен на годината” и „Най-добро поп изпълнение от дует или група на годината”.

• Елтън Джон е въведен в Залата на славата на рокендрола през 1994г. и е посветен в рицарство през 1998.


◊ ЕЛТЪН ДЖОН ПИШЕ И МЮЗИКЪЛИ

Сър Елтън Джон е автор не само на поп песни, но и на музиката към мюзикъла „Били Елиът”, създаден по едноименния филм от 2000 г. с три номинации за „Оскар” и 3 БАФТА награди.  Премиерата на мюзикъла е в „Уест Енд” през 2005 г. През 2008 г. „Били Елиът” е поставен и на сцената на „Бродуей”. Мюзикълът има 10 награди „Тони” – американските театрални награди.

Действието се развива по времето на миньорската стачка от 1984-1985 г. в североизточна Англия. Малкото момче Били Елиът, чиято майка е починала, изоставя уроците си по бокс и се записва в класа по балет при госпожа Уилкинсън. Докато баща му и брат му стачкуват и участват в сблъсъците с полицията, Били продължава да посещава тайно уроците по балет, където се сприятелява с дъщерята на госпожа Уилкинсън – Деби.


◊ КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ... ХОМО(БИ)СЕКСУАЛЕН

В интервю за известното музикално списание „Ролинг Стоун” през 1976 г. Елтън Джон говори за бисексуалността и неговото убеждение, че всеки човек е в някаква степен бисексуален. Елтън Джон се оженва за германката Ренате Блауел на Деня на Свети Валентин през 1984 г. в Сидни. Появяват се спекулации, че тази женитба е само прикритие. Четири години по-късно те се развеждат, а Елтън Джон споделя пред „Ролинг Стоун”, че се чувства добре като хомосексуален. Той среща своя партньор Дейвид Фърниш – рекламен специалист тогава, през 1993 г. След узаконяването на хомосексуалните бракове във Великобритания Джон и Дейвид Фърниш сключват граждански брак през 2005 г. Сватбената церемония е в тесен кръг – с техните родители, фотографа Сам Тейлър Ууд и неговата съпруга, както и кучето на Фърниш Артър. След церемонията Джон прави пищно парти, за което се говори, че струвало 1 милион британски лири.


Elton John at Amazon.co.uk:
. Elton John (Really Easy Piano)
. The Very Best of Elton John (Piano Vocal Guitar) by Sir Elton John
. Elton John - Greatest Hits 1970-2002 by Elton John

Elton John at Amazon.com:
. The Elton John Keyboard Book by Elton John
. Elton John - Greatest Hits Updated (Easy Piano Personality) by Elton John
. Elton John Anthology: E-Z Play Today Volume 90 (Ez Play Today 90) by Elton John
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.05.2010 г. 12:16
Етикети:
Посетено:
1631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10083-nay-golemite-hitove-na-sar-eltan-dzhon-na-13-yuni-v-sofiya