Музика

Хамънд орган на Live Zara Jazz 12

Специален гост на Live Zara Jazz 12 е пианистът Олег Чали

Хамънд орган на Live Zara Jazz 12
Постер: Живко Велев


◊ СЪБИТИЕТО

Дванадесети концерт от поредицата Лайв Зара Джаз 

На 26 май (сряда), от 20.00 часа,
в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора
• Майсторски клас - от 16.30 часа.

Истински Хамънд орган ще звучи в залата на библиотека “Захарий Княжески” на 26 май. Специален гост на Live Zara Jazz 12 е пианистът Олег Чали – един от водещите джаз музиканти в Гърция. Венци Благоев – тромпет, Петър Момчев – саксофон, и Димитър Димитров – ударни, са останалите членове на квартета, който хвърля ръкавица към старозагорската публика с мейнстрийм, суинг и блус.

Концертът е реверанс към най-запалените джаз фенове в града, които рядко имат възможност да се насладят на живо на тези стилове. Международната популярност на джазмените е сигурен знак, че зрителите ще чуят импровизации, надхвърлящи очакванията и традиционната музикална логика. Ще има и изненади – както за публиката, така и за самите музиканти.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Олег Чали е роден в Донецк през 1966 г. в семейството на руски евреин и гъркиня, израсъл е в Мурманск, където баща му Владимир създава и ръководи джаз фестивал. Именно там Олег има възможност да учи пиано и контрабас едновременно, а впоследствие се оформя и като изключително добър изпълнител на Хамънд орган.  Дълги години Олег работи в Русия и САЩ, а сега живее в Гърция. Композитор и аранжор, той сътрудничи с много местни и чужди музиканти, създава свои собствени състави като Thessaloniki Rhythm Section, Oleg Chaly Trio/Quartet/Quintet, Hammond Organ Trio – една от малкото Хамънд орган формации на Балканите. Участва в престижни европейски и американски джаз фестивали, работи с Шийла Джордан, Чико Фрийман, Тони Лакатош, Милчо Левиев и много други.

Сътрудничеството му с Венци Благоев е добре познато и на българската, и на гръцката публика. Проектът им  Make Jazz ToGetHer вече има три издания в двете държави, тандемът участва и на русенския BlueZZ Fest миналата година. Прекрачването на границите - това е начинът за развиване и популяризиране на джаза, обясняват общата си работа музикантите. Защото джазът е преди всичко жива музика. Той обогатява, а и се обогатява чрез живия контакт, чрез смесването на стилове, школи и етнотеми. С удоволствие работим заедно, убедени сме, че джазът на Балканите не е просто национален, а мултикултурен продукт.

Петър Момчев и Митко Димитров са сред най-популярните български джазмени. Определят Момчев като един от най-добрите импровизатори, а безспорният му талант се подкрепя и от факта, че свири с лекота на всички видове саксофони. Възпитаник на ДМА, Петър е водач на саксофонната група на Биг бенда на Националното радио, участва в множество проекти на наши и чужди формации. Популярност му носи и сътрудничеството с Росен Захариев, Георги Дончев, Шибил Бенев, Уикеда, Брас Асоциация.

Освен активната си концертна програма, Димитър Димитров е преподавател по ударни, работил е в Нов български университет. Завършил е Музикалната академия, а след това и консерваторията "Рихард Щраус" в Мюнхен. Свирил е с Биг Бенда на Българското национално радио, участва в няколко издания на Лайв Зара Джаз - с Пламен Карадонев, Марио Станчев, Бернар Гюо. Митко Димитров е сред джазмените, помогнали на най-много начинаещи музиканти. Като истински радетел, страстта му е да създава клубове, в които да се свири джаз.

Венци Благоев е знаково име за българския джаз. Освен брилянтните му музикантски качества, той е инициатор на Live Zara Jazz изданията в сътрудничество с Регионална библиотека “Захарий Княжески”, с подкрепата на Община Стара Загора и Сдружение “ЗараАрт”. Благодарение на съвместните им усилия, в града вече са гостували десетки известни джаз имена.

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
24.05.2010 г. 23:20
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10044-hamand-organ-na-live-zara-jazz-12