Музика

Боб Дилън пее в София на 3 юни

Поетът с китара открива феста „Арена Музика”

Боб Дилън пее в София на 3 юни


◊ СЪБИТИЕТО

Легендарният бард Боб Дилън ще изнесе концерт на 3 юни в зала 1 на НДК в София. Събитието открива деветото поредно издание на фестивала „Арена Музика” 2010, в рамките на който ще свирят още Елтън Джон и Massive Attack.

Концертът е част от поредицата летни концерти в европейски градове. Дилън ще посети и съседните балкански столици – Атина на 29 май, Истанбул на 31 май, в Букурещ ден преди София и Скопие - на 4 юни.


◊ СЛЕДВАЙ БОБ ДИЛЪН

От 1961 г. Дилън свири в различни клубове в Гринуич Вилидж в Ню Йорк. През 1962 г. излиза дебютният му албум „Bob Dylan“. Тогава певецът сменя официално името си - от Робърт Алън Цимерман на Робърт (Боб) Дилън. Най-известната му песен от ранните години е "Blowin' in the Wind" от втория му албум "The Freewheelin' Bob Dylan". Дилън написва протестните песни, които го правят известен, само за 20 месеца – от януари 1962 до ноември 1963 г. Третият му албум, „The Times They Are a-Changin'“, излиза през януари 1964 г. и бързо превръща младия 22-годишен бард в „гласа на поколението”. Китара, хармоника и силно политизирани стихове – това е формулата на Боб Дилън. Песните му засягат теми като надпреварата за въоръжаване, бедността, расизма, войната, шовинизма.

В интервю пред
Владимир Левчев американският поет-битник Алън Гинзбърг споделя за поезията на Боб Дилън: „Писаната академична поезия е камерно изкуство, но има и друг вид поезия, която има огромна аудитория и която може да променя света, както направиха „Бийтълс” и Дилън”.

Много от песните на Боб Дилън са посветени на борбата за човешки права. Поетът с китара популяризира своите стихове на поредица от митинги и протестни събирания в Америка от 60-те години.

Славата му на поет на движението за граждански права не залязва вече пет десетилетия. Неслучайно Министерството на културата на комунистически Китай отказва в началото на тази година да даде разрешение на Боб Дилън да пее в страната. Шумният отказ на китайските власти да пуснат Дилън в страната идва след скандала с концерта на Бьорк през 2008 г., когато певицата призова от сцената да се даде независимост на Тибет.


◊ СЛУШАЙ БОБ ДИЛЪН

Едни от най-известните песни на Боб Дилън, превърнали се в химни на антивоенното и гражданското движение, са "Blowin' in the Wind" и "The Times They Are a-Changin'". Боб Дилън получава множество награди и отличия като „Грами”, „Златен глобус” и „Оскар”. Въведен е в „Рокендрол залата на славата” и „Залата на славата на авторите на песни”. Музикалното списание „Ролинг стоун” определя Боб Дилън като втория по значение изпълнител в историята на популярната музика след „Бийтълс”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
24.05.2010 г. 17:15
Етикети:
Посетено:
1446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10041-bob-dilan-pee-v-sofiya-na-3-yuni