Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 24 май до 30 май

Празничната седмица с 4 музикални събития

Седмицата на ОФД – Варна от 24 май до 30 май


◊ СЪБИТИЕТО

Майската седмица, с най-хубавия български празник 24 май, Оперно-филхармонично дружество Варна отбелязва с 4 прояви, които говорят за същността на неговата културна политика.

След „Риголето” с водещия български баритон Венцеслав Анастасов на 25 май, на 26 май предстои поредната среща с най-търсения спектакъл „Българи от старо време” и големите български комици Стефан Рядков и Руслан Мъйнов. В симфоничния концерт, посветен на 150-годишнината от рождението на Густав Малер на 28 май в зала 1 на ФКЦ, ще чуем музика от Малер и Гершуин със солисти Даниела Димова – сопран, и Атанас Кареев – пиано, а в "Бохеми" на 29 май, като Марсел и Мюзета, ще дебютират младите солисти Свилен Николов – баритон и Филипа Руженова – сопран.


◊ СОЛИСТИТЕ

Венцеслав Анастасов, син на известните оперни певци от Русенската опера Мария Венцеславова и Анастас Анастасов, които изпяха най-великите оперни любовни дуети, прави през последните години стремителна кариера, която го отвежда в Барселона, Монте Карло, Солотурн, Залцбург Аудиториум, среща го с творци като Зубин Мета, Карлос Саура, Пласидо Доминго. Двамата с брат му, баса Орлин Анастасов, когото световната критика нарече “новия Гяуров”, продължават славата на оперната фамилия Анастасови. Във варненския спектакъл на Венцеслав Анастасов ще партнират Арсений Арсов като безнравствения Херцог и очарователната Емилия Иванова, най-младото попълнение в солистичния състав на ОФД – Варна, като Джилда.

Проф. Атанас Кареев, едно от големите имена на световната изпълнителска сцена, е кореняк варненец, свързан повече от 3 десетилетия с музикалния живот в Германия. Той изпитва особен афинитет към музиката на Гершуин, в чийто прочит тръгва от традиционната концертна форма с вплетените в нея фолклорни елементи, за да я развие с динамиката на суинга, придавайки задълбоченост и завършеност на музикалния изказ.

Младите солисти Свилен Николов – баритон, и Филипа Руженова – сопран, отдавна се готвят за дебюта си като Марсел и Мюзета. Двамата имат шанса да изпеят заедно любимите си роли и да вложат в тях красивите чувства, които ги свързват не само на сцената, но и в живота. Сопраното Линка Стоянова, която е изпълнявала ролята на Мими в други оперни театри, също в чужбина, за пръв път ще представи образа на варненска сцена.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
23.05.2010 г. 15:58
Етикети:
Посетено:
1262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10036-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-24-may-do-30-may