Музика

Юбилеен концерт на Dixie Jokers. 15 години по-късно

Не е за пропускане!

Юбилеен концерт на Dixie Jokers. 15 години по-късно


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 май (събота) 2010 г., от 20.00 часа в Чешкия център

Dixie Jokers
Юбилеен концерт
15 години по-късно


. Георги Корназов - тромбон
. Венцислав Благоев - тромпет
. Александър Куманов - банджо
. Веселин Веселинов ЕКО - контрабас
. Александър Цветков - барабани

. Със специалното участие на Емануил Манолов-Бадема (кларинет)


Каним ви да споделите 15-годишния юбилей на една от най-популярните диксиленд формации в България - Dixie Jokers.


◊ DIXIE JOKERS – НЕ НА ШЕГА!

1994, май. Почти на шега, непосредствено след завръщането си от обучение в Линц, Георги Корназов събира в дома си в Горна баня първите сили на традиционния джаз у нас: Венци Благоев – тромпет, Христо Златинов – кларинет, заменен по-късно от Невилиян Гемижев, Александър Куманов (кръстник на бандата) – банджо, Пламен  Жечев – бас, Александър Цветков – ударни, и създават DIXIE JOKERS.

Повечето от музикантите имат опит от работата си с Университетския рагтайм бенд и Александров рагтайм бенд. Свързват ги още ентусиазмът и общата им любов към диксиленда, суинга и рагтайма. За кратко време формацията става изключително популярна, свири в престижни софийски клубове, в различни шоу програми и концерти. През 1995 г. DIXIE JOKERS обират овациите на публиката на фестивала Аполония, правят и концерт-трибют на Луис Армстронг в Българското национално радио.

И когато всичко изглежда прекрасно, лидерът Корназов поема пътя на индивидуалната кариера във Франция. Пламен отива да изучава тайните на джаза в Бостън, където по-късно става ортодоксален монах. Сашо Цветков се захваща с бизнес. Но идеята за диксиленд група не умира. Венци, Невилиян и Сашо Куманов свирят любимата си музика четири години в Кьолн и Дюселдорф, а след това Куманов прави и своя формация в Корея, с която работи няколко години. След завръщането им, заедно с Ачо Заберски, Трифон Димитров и Митко Димитров, сформират БГ Хот Джаз Бенд и възраждат диксиленд страстите на меломаните в Созопол през 2001 г. По-късно формацията се трансформира във Венци Благоев Хот Джазтет, но в нея продължават да свирят част от старите гангстери – Невилиян, Трифон, Митко, подкрепени мощно от Емануил Манолов-Бадема и Шибил Бенев. Горещите им дикси ритми заляха парка “Заимов” в горещия юли на 2009 г. Тогава за първи път в България джаз формация направи серия концерти на открито, по подобие на не един и два европейски града, свириха на годишното парти на Луфтханза в Шератон, по-късно акомпанираха и на джаз дивата Джанис Харингтън по време на Новогодишния музикален фестивал на НДК.

2010, май. Mузикантите вече са утвърдени имена на родната (и не само!) сцена.

За голяма радост на почитателите на щастливата стара музика, DIXIE JOKERS се събират отново. Специално място и микрофон в юбилейния им концерт е отредено на доайена Емануил Манолов-Бадема – епоха в българския джаз, идол на днешното поколение джаз звезди, дългогодишен фронтмен на Софийския диксиленд и София Дикси Суинг, който в края на миналата година навърши 75, но продължава да свири със същия хъс и обич към джаза.

2010, 22 май, 20.00 часа, Чешки център. Обич и жизнерадост, оптимизъм и очакване за нещо хубаво – това обещава диксилендът на DIXIE JOKERS. Музика за добро настроение, надежди и (защо не?) терапевтична доза лекомислие :)

Усмихнати хора, искрящи очи и споделени пориви...
Не е за пропускане!

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
21.05.2010 г. 14:55
Посетено:
1493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10020-yubileen-kontsert-na-dixie-jokers-15-godini-po-kasno