По света

Деян Енев влезе в лонглистата на супер-конкурса "Франк О’Конър"

„Цирк „България” в надпреварата за сборник с разкази

Деян Енев влезе в лонглистата на супер-конкурса "Франк О’Конър"


◊ СЪБИТИЕТО

Деян Енев и сборникът му с избрани разкази „Цирк „България”
влязоха в лонглистата на номинираните в най-престижния разказвачески конкурс в света „Франк О’Конър”. Литературната надпревара се провежда за шеста поредна година; неин организатор е Общинският съвет на ирландския град Корк.

Книгата на българския прозаик Деян Енев
, публикувана на английски под заглавие "Circus Bulgaria" в британското издателство „Портобело букс”, ще се включи в спора за наградата от 35 000 британски лири заедно с книгите на 56 други разказвачи от цял свят. 22-ма са американските писатели, 12 са британците, има 6 индийски автори, трима канадци, трима ирландци, по двама прозаици от Китай, Нова Зеландия и Сингапур и по един представител на България, Бутан, Бангладеш, Ирак и Виржинските острови. Безспорната звезда сред тях е Сам Шепърд, който се представя със сборника си „Ден извън дните” (Day Out of Days: Stories).

Тричленно дамско жури ще отсее номинираните книги и в средата на юли ще обяви шортлистата от 6 сборника. Победителят ще стане известен през септември, по време на международния фестивал на късия разказ „Франк О’Конър” в град Корк.

Да напомним, че две години по-рано, през 2008 г., сборникът на Деян Енев намери своя немскоезичен читател с изданието "Zirkus Bulgarien. Geschichten für eine Zigarettenlänge".
Автор:
Петър Марчев
Публикация:
10.05.2010 г. 18:04
Етикети:
Посетено:
1998
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/9911-deyan-enev-vleze-v-longlistata-na-super-konkursa-frank-o-konar