По света

МД "Канети" представя български автор във Виена

"Горещо червено" от Ивайла Александрова

МД "Канети" представя български автор във Виена


◊ СЪБИТИЕТО

Утре, 8 април 2010 г., четвъртък, Международно дружество "Елиас Канети" и неговата председателка проф. дфн Пенка Ангелова представят книгата на носителката на наградата за литература "Елиас Канети"
Ивайла Александрова, "Горещо червено".

Събитието се провежда в Австрийското дружество за литература във Виена.

Откъс от книгата на български ще прочете самата авторка. Специално за австрийската публика ще бъде прочетен откъс в превод на проф. Ангелова от австрийската актриса Сабине Щаудахер.


◊ ЗА КНИГАТА

Всичко започва от интервю със съпругата на Райко Алексиев - Весела. И след него потича мътната река на миналото, излиза на повърхността, помита авторитети, лицемерие и наслагвания. Тази книга е плод на деветгодишно истинско журналистическо разследване. Текстовете в романа въздействат в няколко аспекта: историята - като факти и документи, личностите - като морал и поведение, и съдбите на стотици случайни и неслучайни хора - смлени от "особеностите" на времето.
Мария Станкова


"Горещо червено" на Ивайла Александрова е художествено-документална книга за съдбата на българската интелигенция, обхващаща периода от 1935 до 1965 г. през историята на трагичната участ на художника Райко Алексиев. Три наситени с политически катаклизми десетилетия на насилие, злощастия и духовен погром, чието отражение върху поведенческия модел на българските интелектуалци остава живо и до днес. Самият исторически разказ за присъствия, позиции, реакции и избори, подкрепен от документалното, успява да се предпази от пристрастия, внушения и гледни точки, които биха подвели читателя в посока към ново митологизиране.
Малина Томова


Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
07.04.2010 г. 17:21
Посетено:
1365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/9654-md-kaneti-predstavya-balgarski-avtor-vav-viena