По света

Първа среща на българите в Хондурас

Потомци на български емигранти се събират в гр. Токоа

Първа среща на българите в Хондурас
Снимка на Рио Булгариа, направена от хондураския фотограф Марвин Коралес


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 март 2010 г. в гр. Токоа в Хондурас се провежда първата среща на българите в тази централноамериканска държава. Те са потомци на български емигранти от 20-те и 30-те години на ХХ век. Повечето от тях са работили в банановите плантации или са отглеждали зеленчуци, но не е малък броят и на тези, които са се занимавали с хлебарство или производство на дървени въглища.

Българското присъствие е оставило трайни следи в развитието на Хондурас. И днес в гр. Ла Сеиба, смятана за столица на хондураския туризъм по брега на Карибско море, най-популярен и специфичен е хлябът „Булуло”, чието производство е въведено от българина Георги (Хорхе) Савов. Пак край същия град, в Националния парк Пико Бонито, се намира единствената река в света, носеща името Рио Булгариа (река България). Тя е открита от нашия сънародник Борис Петров и кръстена от него в чест на родината му България.


◊ ПОВЕЧЕ

На 14 февруари с подкрепата на Дома на културата в Ла Сеиба и хондураската армия бе организирана първата фотографска експедиция, която навлезе в джунглата по поречието на Рио Булгариа. Оказа се, че освен река България, нагоре в планината Грасиас а Диос се намира още един обект, носещ името на нашата родина – платото България, голямо „колкото десет квартала”.

Днес потомците на българите в Хондурас са добре представени в обществото. Някои от тях са учители, други работят във важни държавни институции като Секретариата за външни работи, трети са успешни бизнесмени. Един от тях – Борис Еленков, внук на българина Симеон (Симон) Еленков, е спонсор на първата среща на потомците на българите в Хондурас. За нея в гр. Токоа от всички краища на Хондурас се събират представители на българските фамилии Раскови, Еленкови, Банови, Младенови, Либанови, Пенкови, Савови, Секови, Равенови, Попови, Стефанови, Райови, Владенови и много други. За настаняването им са наети два хотела.

Очаква се потомците на българите да вземат решение за създаването на Българо-Хондураско дружество. Предложенията са за пръв негов председател да бъде избран Борис Еленков. За първата среща на българите в Хондурас е изпратена българска музика от Дружеството за приятелство България – Хондурас със седалище в София. Неговият председател Спас Ташев изпрати и видеообръщение към участниците в срещата на български и испански език. Поздрави бяха изпратени и от Томи Йовчев, член на Върховния съвет на Съюза на българските читалища.

• На 14 юни тaзи година в Столичната библиотека двете организации ще открият изложба за Хондурас. Една част от нея ще бъде посветена на културата на маите, а друга на Рио Булгариа, на българите в тази държава и на техния принос в общото културно наследство. Освен партньорство с организации в Хондурас, изложбата се реализира и с подкрепата на Фондация „София” от Палма де Майорка, Испания, чийто основен предмет на дейност са изучаване на древните цивилизации и техните учения.

Изложбата вече е включена в международната програма по повод обявената от ОOН година за сближаване на културите.


Автор:
Дружество за приятелство България – Хондурас
Публикация:
27.03.2010 г. 18:45
Посетено:
3373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/9601-parva-sreshta-na-balgarite-v-honduras