По света

Мая Николова отново в "Notes from the Gean"

Българска хайга – "звездният елемент" в брой 4 за 2010 г.

Мая Николова отново в "Notes from the Gean"


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 март 2010 г. излезе новият брой на списание "Notes from the Gean". Българската хайджин Мая Николова за трети път е удостоена с публикация в едно от най-престижните международни издания за кратки японски форми. Достойното участие на Мая се проследява още в първи и втори брой на списанието – с хайку и хайга, които можете да прочетете в архива.

Според редакторите нейните изящни хайга са "звездният елемент" на броя, в което нашите любезни читатели могат да се убедят сами, разглеждайки творбите на всички "конкуренти".

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

Gean Tree Press е амбициозна група, създадена в началото на 2009 г. от водещи автори и носители на престижни международни награди в англоезичния свят: Лорин Форд от Австралия; Кърсти Карков, Харолд Джийн Мурта и Мелинда Хипъл от САЩ; Рей Расмунсен от Канада; Грам Робъртсън и Колин Стюарт Джоунс от Обединено кралство Великобритания. Всички те са се посветили на кратките японски форми - хайку, хайга и танка. Електронното издание на групата се нарича "Notes from the Gean" и според амбициозните планове на основателите "ще създава история". Целта на групата е да се "поощряват отличните резултати, експериментите и образованието в световната хайку-общност" и вярват, че това най-добре се постига с пример, а не с имитация. Автори от цял свят са поканени да изпращат най-хубавите си постижения, като създателите на журнала се надяват да "чуят гласовете им".


Най-сърдечно поздравяваме Мая! Желаем на нея и на други български творци отново да намерят признание не само по света, но и у нас!

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
02.03.2010 г. 17:01
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/9459-maya-nikolova-otnovo-v-notes-from-the-gean