По света

Екатерина Йосифова "трупа тишина" в турския град Кайсери

Литературни мостове: Европейската литература в Турция – турската литература в Европа

Екатерина Йосифова "трупа тишина" в турския град Кайсери


◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на проявата "Литературни мостове: Европейската литература в Турция – турската литература в Европа", организирана от Гьоте институт – Истанбул, която протича от май 2009 и ще продължи до юни 2010 с участието на 48 известни писатели от 8 страни, в централноанатолийския и кападокийски град Кайсери, разположен в подножието на четирихилядника Ерджиес, родина на Св. Василий, едномилионен, силно развиващ се индустриален гранд,

българската поетеса Екатерина Йосифова имаше четене на стихове пред средношколци и любителите на изящната словесност.


◊ ПОВЕЧЕ

Първата й среща бе с учениците от Кайсерийския лицей, култово учебно заведение на 117 г., сред чиито възпитаници изпъкват имената на Тургут Йозал, бивш премиер и президент, а така също и Абдуллах Гюл – бивш премиер, министър на външните работи и настоящ президент на Република Турция. Втората среща бе в лицея "Сами Янгън". И в двата лицея четенето, което протече с представяне на авторката, рецитация в оригинал и в превод на цикъл стихове, а след това беседа и дискусия с аудиторията, бе посрещнато с голям интерес. Специално за кайсерийските средношколци Екатерина Йосифова бе подбрала стихове от непубликувания още в България цикъл "Когато бях безсмъртна", импониращ на възрастовите им особености.

Българската поетеса бе представена от доц. д-р Хюсеин Мевсим, който е и преводач на стиховете й. В представянето бе проследено развитието на българската лирика през последното половин столетие и новаторството, което Йосифова внася в традицията на "тихата лирика".

Третата среща, в която участва с разказите си и Алек Попов, представен от Хасине Шен, се състоя в Културния дом на Кайсери, като в нея присъстваха предимно студенти от местния университет.

Е. Йосифова е позната на любителите на поезията в Турция със стиховете си в антологията "10 български поетеси" (2006), а така също с циклите в "Поетически атлас" на притурката за литература на в. "Джумхуриет".


За LiterNet Хюсеин Мевсим сподели, че е подготвил самостоятелен сборник със стихове от различни периоди на Йосифова, който предстои да излезе към края на тази година.
Автор:
Публикация:
03.01.2010 г. 16:31
Посетено:
2191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/9135-ekaterina-yosifova-trupa-tishina-v-turskiya-grad-kayseri