По света

Художничката Теменуга Станчева представя България на Международно биенале на илюстрацията

С илюстрации към книгата с приказки „Човекът, който въздишал” на Елена Владова

Художничката Теменуга Станчева представя България на Международно биенале на илюстрацията


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 ноември 2009 в Белград се открива десето Международно биенале на илюстрацията „Златно перо” (http://ulupuds.org.rs), което събира художници от цял свят.

Художничката Теменуга Станчева е един от двамата представители на България в селекцията, която включва творби на около 150 сръбски автори и стотина чужди от почти всички европейски страни, Иран, Япония, Израел и други. Теменуга Станчева участва с илюстрации към книгата с приказки „
Човекът, който въздишал (автор Елена Владова, издателство „Славена” - Варна).   


◊ ПОВЕЧЕ

Международното биенале на илюстрацията се организира от Сръбската асоциация за приложни изкуства и дизайн (ULUPUDUS) и от организационен комитет с президент Драголюб Варажич. В рамките на биеналето в сътрудничество със сръбската секция на IBBY (Международен борд на книгите за деца) се организира и еднодневен симпозиум на тема „Илюстрацията и съвременните медии”.

В биеналето се представят илюстрации в различни категории - книги, списания, вестници, библиофилски издания, анимационни филми, комикси, екс либрис и др., като в изложбата се прилага и изданието, в което илюстрациите са били публикувани.  

Теменуга Станчева е дългогодишен художник в ателието на Държавен куклен театър – Варна. Сценограф е на повече от десет куклени и драматични спектакъла, след които „Снежната царица”, „Коледна магия”, „Щастливият принц”, „Учителят или сянка върху дъската”, „Кой  се страхува от Вирджиния Улф”.

Автор:
Публикация:
11.11.2009 г. 21:58
Посетено:
1941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8852-hudozhnichkata-temenuga-stancheva-predstavya-balgariya-na-mezhdunarodno-bienale-na-ilyustratsiyata