По света

Изложбата "Хуморът - мирна зона" гостува в Япония

2009 година - Годината на България в Япония

Изложбата "Хуморът - мирна зона" гостува в Япония


◊ СЪБИТИЕТО

Тази седмица в японската столица се открива мащабна изложба под мотото „Хуморът – мирна зона”.

Организатори на гостуващата изложба са Домът на хумора и сатирата – Габрово, посолството на Р България в Токио и Немският културен център в Страната на изгряващото слънце.

Колекцията е изложена в залите на Гьоте-институт в столицата Токио и вече провокира интереса на японската публика.


◊ ИЗЛОЖБАТА

2009 година е обявена за Годината на България в Япония, а съвместната изява на трите институции е посветена на 20-годишнината от падането на Берлинската стена и 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония. С настоящата изложба тържествата в германската столица Берлин ще получат своя символичен отзвук и в далечна Япония.

Тематичната колекция карикатури е подбрана от  художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата – Габрово. Тя включва 31 творби на изтъкнати карикатуристи от 27-те страни-членки на Европейския съюз и представя оригинални виждания за войната и мира, пречупени през призмата на хумора.

Изложбата е посветена на вечния стремеж на човека към свобода и мирен живот и може да се разглежда като своеобразен апел за толерантност между народите, взаимно зачитане на суверенитета и гарантиране свободата на хората. Карикатуристите са единодушни и непримирими по въпросите за въоръжаването, тероризма, военните окупации и ядрената заплаха за човечеството. С присъща находчивост, ярък хумор и безпощадна сатира те заклеймяват войната и оръжията за масово поразяване, насилието във всичките му форми и погазването на човешките права. Многократно и оригинално е интерпретиран и символът на мира – белият гълъб с маслиновата клонка.


◊ ДОМЪТ НА ХУМОРА И САТИРАТА

При откриването на изложбата Домът на хумора и сатирата е представен като институцията, съхраняваща една от най-големите колекции на японско изкуство в България – 640 художествени творби (графики, карикатури, живописни платна, плакати, скулптури, фотографии).

Габровската Весела къща има установени и редовно поддържани контакти с над 150 сродни културни института от Япония – музеи, галерии, салони на карикатурата, творчески сдружения, фестивали, редакции, фотографски общества, университети и др.

Домът на хумора и сатирата поддържа контакти и с 458 японски творци – участници през годините в Международното биенале. Някои от тях лично са посещавали Габрово и са били гости на Дома по време на Международния фестивал на хумора или при откриване на самостоятелни изложби. В различните издания на Биеналето през годините 16 творци от Япония са били лауреати на престижни награди. Сред тях са: Сусумо Ендо (графика; 1983, 1985, 1993), У. Г. Сато (скулптура; 1989, 1993), Такея Митани (рисунка и графика; 1995), Коджи Миуа (плакат; 2003, 2009) и др. През 2001 г. графикът Кацуро Накаи бе удостоен с Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златен Езоп” и диплом.
Автор: Дарина Маринчевска
09.11.2009 г. 14:55
Посетено: 1304
Етикети: Япония
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8842-izlozhbata-humorat-mirna-zona-gostuva-v-yaponiya