По света

Български акцент на 75-ия конгрес на ПЕН в Линц, Австрия

Георги Константинов и Георги Гроздев в дискусията "Литературата и силата на географията"

◊ СЪБИТИЕТО

Представители на 72 страни се събраха от 19 до 25 октомври 2009 в австрийския град Линц на пореден конгрес на световната организация на писателите, есеистите, новелистите, основана още през 1921 г. в Лондон.

Българските участници Георги Константинов, поет и председател на ПЕН-клуб България, и писателят-издател Георги Гроздев получиха специална покана за участие в дискусията “Литературата и силата на географията”. Повод за това бе една българска книга, донесена от София за библиотеката на ПЕН, каквато е традицията.


◊ ПОВЕЧЕ

Водещият професор Уилям Джонстън от Канада говори за сборника с интервюта на 
Георги Гроздев с писатели от полуострова “Откриването на Балканите”, издаден на английски. В книгата има интервюта и портрети на Генчо Стоев, Исмаил Кадаре, Вера Мутафчиева, Драгослав Михайлович, Бесник Мустафай, Ана Бландиана, Ивайло Петров, Иван Иванович, Йордан Радичков. Балканската литература е интерпретирана и видяна през погледа на едни от най-големите й писатели. В кафе-ресторанта на Шлосмузеум, Линц присъстваха представители на трийсет страни и повечето се запознаха лично с книгата, като делегати от Хърватия, Белгия, Австрия и Англия направиха кратки изказвания.

Другият модератор на дискусията г-н Емил Брикс, заместник-министър по културните въпроси във външното министерство на Австрия, също постави акцент на изданието и отбеляза, че заглавието “Откриването на Балканите” изразява най-същественото по темата и е ключ за разбирането й. Той акцентира на нуждата от откриване на другия в смисъл на истинско преоткриване. Той и проф. Уилям Джонстън отговориха положително на поканата за интервю специално за читателите на списание “Литературни Балкани”.

По време на дискусията стана дума и за “Национализмът и балканските писатели”, мото на конференция, организирана от Българския ПЕН-център в Балчик преди една година на 7-10 октомври 2008, за което съобщение направи Георги Константинов.

Автор:
Публикация:
31.10.2009 г. 14:38
Посетено:
1487
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8779-balgarski-aktsent-na-75-iya-kongres-na-pen-v-lints-avstriya