По света

Yollarda – едно пътуване при съседите

Божана Апостолова и Христо Карастоянов гостуват в Трабзон, Турция

Yollarda – едно пътуване при съседите


Започна българското участие в големия проект на Гьоте институт „Европейската литература отива в Турция – турската литература отива в Европа”. Той е финансиран от Европейския съюз по програмата „Културни мостове” и в първата му част взимат участие 48 писатели от осем европейски държави, които представят своите произведения и литературите на своите страни във всички големи градове на Турция.

От 20 до 24 октомври в Трабзон, половинмилионен град в източния край на Черно море, гостуваха поетесата и издателка Божана Апостолова и Христо Карастоянов. Те четоха свои творби във филологическия факултет на Черноморския университет, в Дома на културата и в трабзонски гимназии. На турски език работите им, преведени от Кадрие Джесур и Хюсеин Мевсим, прозвучаха в изпълнение на изключително популярния тук театрален и филмов артист Мехмед Али Алабора. Всяко от участията беше съпроводено от дискусии, по време на които на двамата автори бяха задавани разнообразни въпроси.

Важен момент в гостуването на
Божана Апостолова и Христо Карастоянов беше присъствието на делегацията на Европейския съюз в Република Турция на едно от четенията в университета в Трабзон. Тази делегация е ръководена от посланика на ЕС Марк Пиерини (който беше главният участник в преговорите по освобождаването на българските медицински сестри в Либия). Посланик Пиерини покани българските автори на официалния прием по случай приключването на работата на делегацията, като разговорът с него продължи далеч над протоколно определеното време. (Своеобразен резултат от този разговор стана това, че още там беше договорено издаването в ръководеното от Божана Апостолова издателство „Жанет-45” на книгата на негово превъзходителство посланик Пиерини, разказваща именно за усилията му за освобождаването на нашите сънародници от либийския затвор.)

Поезията на Божана Апостолова и разказите на Христо Карастоянов бяха удивително добре разбрани и приети от студентите, учениците и интелектуалците в черноморския град. Въпросите, които им бяха задавани, бяха многобройни и касаеха широк кръг от теми: от личното им творчество, през взаимното познаване на литературите в двете съседни страни и общото ни море, та чак до състоянието на българската литература по време на прехода. А книгите на двамата светкавично изчезнаха от лавиците в пътуващия Bücherbus. Особено впечатляващо беше гостуването на Божана Апостолова в едно от училищата – основаната през 1887 година елитна Трабзонска гимназия – където домакините бяха подготвили дори филм за Пловдив и за самата Божана. След тази среща тя, казано без каквото и да е преувеличение, стана знаменитост и беше спирана по улиците на Трабзон от десетки млади хора, пожелали да си поговорят или просто да се снимат с нея.

Гостуването на Божана Апостолова и Христо Карастоянов беше обширно отразено както от многобройните печатни и електронни издания в Трабзон, така и от централните турски вестници.

Предстои включването и на други български автори в голямото пътуване (Yollarda, „На път”, според както е озаглавен проектът). През декември в Кайсери ще бъдат Екатерина Йосифова и Алек Попов, а през април в Одрин –
Константин Илиев и Николай Стоянов.

Стартирал през май в Диарбакър, проектът „Европейската литература отива в Турция – турската литература отива в Европа”, ще продължи след това с гостувания на турски писатели в европейските столици и ще приключи през юни в Брюксел, където ще се съберат всички участвали в пътуването автори.

Автор:
Публикация:
29.10.2009 г. 14:28
Етикети:
Посетено:
1489
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8759-yollarda-edno-patuvane-pri-sasedite