По света

Фестивал на поезията "Поетическа есен в Друскининкай"

30 септември – 5 октомври 2009 г., Литва

Фестивал на поезията "Поетическа есен в Друскининкай"


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

   
От 30 септември до 5 октомври 2009 във Вилнюс и Друскининкай, Литва, се проведе двадесетото издание на фестивала на поезията „Поетическа есен в Друскининкай”, съвместно с Петата конференция на Световната хайку асоциация.

Темата на фестивала беше „Кратки поетически форми: хайку”. Основни организатори на фестивала бяха литовският поет Корнелиус Плателис и председателят на Световната хайку асоциация Баня Нацуиши (Япония).


◊ УЧАСТНИЦИТЕ
 
Присъстваха 121 поети от 23 държави. Сред участниците личаха имената на Саюми Камакура, Бин Акио и Акира Такенами (Япония), Дмитрий Кудря, Наталия Леви, Наталия Седенкова и Александър Кудряшов (Русия), Олга Черних и Сергей Курбатов (Украйна), Анатолий Илюшчиц (Беларус), Пиетро Тартамела (Италия), Кери Кийс (САЩ), Док Дръмхелър (Нова Зеландия), Давид Родригес (Португалия), Дитмар Таухнер (Австрия), Драган Ристич (Сърбия), Сантош Кумар и Карунеш Кумар Аграуал (Индия), Хане Хансен (Дания), Примож Репар (Словения), Артурас Силанскас (Литва).

България беше представена от Петър Чухов, член на Хайку клуб „София”, Хайку обществото на Америка и Световната хайку асоциация.



◊ СЪБИТИЯ
ТА

Поетите имаха четения в Клуба на писателите и в катедралата „Св. Катерина” във Вилнюс, както и в залата на център „Дайнава” и пред музея в Друскининкай. Всяко стихотворение беше представено на оригиналния език, на английски и на литовски. В Друскининкай върху една ограда срещу хотелския комплекс, в който бяха настанени участниците, имаше изписани стихове от присъстващите поети.

В рамките на фестивала се проведе дискусия на тема „Кратките форми в източната и западната поезия”, а също и уроци по творческо писане с ученици от различни училища. Имаше и анонимен конкурс за хайку, както и конкурс за хайку, написано по време на фестивала. Беше представена и специално издадената за фестивала триезична антология с поезия на участниците, а също и антологии на литовското хайку и на хайку, посветено на Вилнюс. Рецензии за антологията на участниците, както и представяне на поезията на някои от тях, сред които и
Петър Чухов, бяха публикувани в седмичника за култура „Литература и изкуство”.

Присъствието на многобройна, състояща се предимно от млади хора, публика на четенията беше ясен знак, че поезията и в частност хайку се радва на добра популярност в Литва и това обяснява защо в тази малка държава е възможна организацията и провеждането на международен поетически фестивал от такъв мащаб, какъвто, уви, все още в България не съществува.

Автор:
Публикация:
16.10.2009 г. 11:56
Етикети:
Посетено:
1264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8624-festival-na-poeziyata-poeticheska-esen-v-druskininkay