По света

Отличие за българска художничка в Мадрид

Конкурс на Кметството на Посуело де Аларкон – Мадрид

Отличие за българска художничка в Мадрид
Колаж от първа страница на брошурата на изложбата


◊ СЪБИТИЕТО

Проектът „Per Spectrum” на Родена Борисова - за вътрешен калкан от английския двор - е единият от двата проекта, избрани за най-добри на конкурс, обявен от Кметството на Посуело де Аларкон – Мадрид.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Кметството на Посуело де Аларкон – Мадрид, предостави на Университета Комплутенсе проект за облагородяване фасадата на новопостроена сграда. Тъй като тя първоначално е направена от печени тухли с фугирана зидария, които в този момент се считат за демоде в сферата на луксозното строителство, то Кметството и изпълнителите решават да ревизират и подобрят визията на сградата. Всъщност това е пакет от сгради с вътрешен английски двор.

По този повод Катедрата на Университета обявява конкурс сред завършилите майсторски клас през учебната 2008–2009 г. От получените около 25 проекта
Катедра „Изящни изкуства” подбира десет и ги предоставя за избор на журито, в което са включени поръчалите проекта – Кметство Посуело, инвеститори и строителни фирми, брокерът по продажбите, художници преподаватели от Мадрид и т.н. Конкурсът се печели от два проекта: проекта „Tipe” на Сара Гарсия, Ева Алонсо и Луис Лопес за оформление на част от зида на оградата и проекта „Per Spectrum” на българката Родена Борисова - за вътрешен калкан от английския двор. Двата проекта са обявени за победители на изложбата от всичките десет представени проекта в сградата на кметството.

Приложената по-горе снимка е колаж от титулната страница на брошурата за изложбата, наградените проекти – вляво и вдясно от тях, част от реализирания проект на Родена във вътрешния двор. В задължителните обяснения, които трябва да съпровождат проекта, Родена Борисова е написала, че това са перспективи от нюйоркска улица. Интересно е да се знае, че в Ню Йорк тя е изпратена от Университета миналата година за квалификация по английски език. Затова при връчване на наградата – един половинметров чек за осребряване в банка и диплом – деканът на факултета, присъстващ, естествено, на награждаването се пошегува на всеослушание: „Брависимо Роде, за това ли те изпратихме в Америка миналата година, та днес да обезличаваш испанската традиция с американски мотиви?”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Родена Борисова е приета в Художествената гимназия в София, специалност "Рисуване", но още в самото начало емигрира с родителите си в Испания. Там учи в гимназия по изобразително изкуство, след което записва Централния Мадридски университет, специалност „Изящни изкуства". През последната година завършва магистратура, специализирайки правене на скулптурни глави. Преди това е изпращана на два пъти в САЩ и една година в Ница, Франция, за да специализира по програмата "Еразмус". Два пъти е избирана за „художник-локал” (художник от района) в градчето, където живее.
Автор:
Публикация:
15.10.2009 г. 14:19
Етикети:
Посетено:
1269
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8623-otlichie-za-balgarska-hudozhnichka-v-madrid