По света

Изложба "Колекция МУСИЗ" в Български културен институт в Хамбург

Произведенията изследват взаимоотношенията между визуалност, текст и медийна репрезентация

Изложба "Колекция МУСИЗ" в Български културен институт в Хамбург


◊ СЪБИТИЕТО

Български културен институт - Хамбург представя

Колекция МУСИЗ

11 октомври – 1 ноември 2009
Откриване 10 октомври, 19 ч.

Фиона Банър, Кати Барат, Сю де Беер, Джими Дърам, VALIE EXPORT, Мартин Кипенбергер, Гюнтер Рески, Анри Сала


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 10 октомври 2009 година в Българския културен институт в Хамбург се открива изложбата “Колекция МУСИЗ”. За първи път ще бъдат показани работи от колекцията на Музея за съвременно изкуство в София (МУСИЗ), които могат да се видят до 01 ноември в специално ремонтираната за случая сграда на института.
    
През 2005 година, след продължителна лобистка кампания и редица художествени проекти, свързани с темата за музея, на гара “Подуяне” в София бе обявено откриването на Музея за съвременно изкуство в София (МУСИЗ). Въпреки липсата на сграда, от 2006 година музеят събира колекция, част от която са произведенията, включени изложбата. Сред специално избраните за събитието в Хамбург са работи на вече исторически за съвременното изкуство фигури като VALIE EXPORT и Мартин Кипенбергер, както и на млади звезди като Анри Сала.

В изложбата в Хамбург могат да се видят още: отчуждените, странни и инфантилни фигури в картините на Кати Барат; маргиналните и абсурдни образи, свързани често с репрезентация на травматичното в живописта на завършилия в Хамбург Гюнтер Рески; текстовете-рисунки на Фиона Барат и по-специално “Black Hawk Down”, 2004, в която авторката се занимава с изследване условията на репрезентация, и филмовият наратив в кино продукции с военна проблематика, какъвто е и филмът на Ридли Скот; рисунки от серията автопортрети на американския художник Джими Дърам както и фотография, свързана с психоделичната работа “Hans und Grete”, 2003, на Сю де Беер, занимаваща се с психологическия дисбаланс и разстройството на личността в съвременното общество.

Произведенията по различен начин изследват взаимоотношенията между визуалност, текст и медийна репрезентация, в голяма част от случаите работейки с образи, генерирани от масмедиите и глобалната кино култура.
    
МУСИЗ развива локална, но същевременно с това космополитна политика на колекциониране, която проследява процесите на развитие в изкуството от вълните на минимализма, концептуализма и поп арта досега. Те имат непосредствено отношение към сцената на развитие на съвременно изкуство в България след 1989 година, свързана с преодоляване на местната традиция на абстракционизма.

В колекцията на музея досега са включени автори най-вече от 70–80-те години на 20. век до днес като Уилиам Анастаси, Грег Богин, Клей Кетър, Ими Кнобел, Сантиаго Сиера, Марк Дион, Даниел Буети, Итало Дзуфи, Кристоф Келер, Мария Линдберг, Олаф Николай, Александър Бренер и Барбара Шурц, Вавжинец Токарски, Ралф Цирфогел, Мaйкъл Хакими, Лея Ася Пагенкемпер, Шейла Камерич, Албан Муя, son:DA, а също така и художници, живеещи в България.


Автор:
Български културен институт – Хамбург
Публикация:
10.10.2009 г. 15:01
Посетено:
1628
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8600-izlozhba-kolektsiya-musiz-v-balgarski-kulturen-institut-v-hamburg