По света

"Вавилонската кула" - международна писателска среща в Будапеща

Българският писател Георги Михалков с тема за малките литератури

◊ СЪБИТИЕТО

От 30 септември до 4 октомври 2009 г. в унгарската столица се състоя Международна писателска среща, посветена на проблемите на езика и творчеството под надслов “Вавилонската кула”.

Срещата беше организирана от Литературния музей “Петьофи” с подкрепата на Унгарското министерство на културата, Гьоте институт, Френския културен институт, Института Сервантес, Чешкия културен център, Полския културен институт, Българския културен институт, унгарския литературен вестник “Живот и литература” и други.

Бяха поканени писатели от различни европейски страни като Кристин Ланг от Германия, Бено Бернард от Белгия, Хавиер Перез Базо – поет, университетски професор и литературен историк от Испания, Лайура Ианцу от Молдова, Мартин Граф от Франция, Петер Хрушка от Чехия, Иржи Ярниевич от Полша и други. Почетен гост на срещата беше Агота Крищов – френска писателка от унгарски произход. От България беше поканен писателят Георги Михалков.


◊ ОЩЕ ЗА ФОРУМА
 
В срещата участваха изтъкнати унгарски литературни историци, критици, поети и писатели като Марцел Мартонфи, Пал Завада, Андраш Петьоц, Янош Лацкфи, Мартон Клас и други.
   
По време на срещата бяха организирани различни кръгли маси на теми, свързани с проблемите на езика и творчеството като “Какво означава днес езикът?”, “Жив език – мъртъв език – език и медии”, ”Език и културна идентичност”, “Вавилонски разговори” и други. Проведоха се много интересни разговори с гостуващите писатели и поети, прочетоха се стихотворения в различни преводи.

Българският писател Георги Михалков, който е член и на Международния ПЕН-клуб, участва в разговора, посветен на малките литератури, каквато е българската литература, и на езиковите проблеми, с които се сблъскват по-малките европейски литератури при превод на произведенията им на различни езици. Унгарският актьор Ремус Сиксаи прочете на унгарски част от романа “Бягства” на
Георги Михалков.
   
Благодарение на преките организатори Чила Чорба – директор на Литературния музей “Петьофи”, д-р Юлиана Вернитцер – зам.-директор, д-р Чоба Хорват и на всички сътрудници на музея срещата беше перфектно организирана и на високо професионално ниво.

Автор:
Георги Михалков
Публикация:
09.10.2009 г. 23:02
Посетено:
1217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8598-vavilonskata-kula-mezhdunarodna-pisatelska-sreshta-v-budapeshta