По света

Участие на Нено Белчев в резидентната програма за артисти в OCAT в Шенжен, Китай

Проект "Западният човек и неговата източна душа"

Участие на Нено Белчев в резидентната програма за артисти в OCAT в Шенжен, Китай



◊ СЪБИТИЕТО

След някoлкото успешни представяния у нас и в чужбина през тази година, Нено Белчев спечели грант (пълна стипендия) към програмата за творчески престой на OCAT (ОСТ Терминал за съвременно изкуство) към Хи Ксиянгнинг музей за визуално изкуство в Шенжен, Китай  за периода август-ноември 2009, заедно с още трима художници: Диню Ли (Манчестър, Великобртания), Мими Тонг (Сидни, Австралия) и Мей Пинг (Хонг Конг, Китай).

OCAT (ОСТ Терминал за съвременно изкуство) (http://www.ocat.com.cn) е първият професионален и нестопански институт, който е създаден в Китай и се администрира от Хи Ксиянгнинг музей за визуално изкуство, който е частна собственост с дялово участие на държавата. Програмата на OCAT за творчески престой на художници се проявява като стимулатор на местните творци чрез ежегодни международни дейности, които събират художници от Китай и от чужбина, за да си сътрудничат в работа по съвместни проекти.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

От два месеца Нено Белчев пребивава и работи в Шенжен по своя нов проект „Западният човек и неговата източна душа”, който ще трябва да представи в края на резидентната програма. Стъпквайки върху хартиените фенери, така характерни за далекоизточна Азия, върху тази база Нено създава серия от скулптури – 4 метра високи човешки тела, изплетени от бамбук. Някои от фигурите са обвити с ръчна хартия и осветени отвътре, като светлината проследява основните потоци на Чи енергията (Чи, Ки, Тзи или Прана в зависимост от това дали се превежда от китайски, японски или индийски, в новата европейската литература се разглежда като психоматична енергия). Други фигури са обвити не с хартия, а с метална мрежа във вид на нетрадиционни кафези за птици, бидейки по този начин метафора на човешките душа и тяло. В този свой проект Нено за пореден път развива свои собствени интерпретации върху източния модел на възприемане на света.

През ноември 2009, Нено Белчев ще вземе участие в международния проект “Тhe Invisible generation” (Невидимото поколение) в Хонг Конг, с куратор Пер Хутнер (Швеция и Франция) (http://theinvisiblegeneration.blogspot.com, http://www.visionforum.eu).

Автор:
Павлина Младенова
Публикация:
07.10.2009 г. 16:30
Посетено:
1321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8572-uchastie-na-neno-belchev-v-rezidentnata-programa-za-artisti-v-ocat-v-shenzhen-kitay