По света

Петър Чухов гостува на хайку поетите от Ню Орлианс

Литературни четения зад океана

Петър Чухов гостува на хайку поетите от Ню Орлианс


◊ СЪБИТИЕТО

Петър Чухов гостува на хайку поетите от Ню Орлианс от 15 до 25 юли тази година.

Организатор на проявата беше един от основателите на Нюорлеанското хайку общество, професор Дейвид Ланю (David G. Lanoue
), преподавател по английска литература в университета Ксейвиър, автор на монография за един от класиците на хайку Кобаяши Исса (Kobayashi Issa) и негов преводач на английски, хайку поет и писател, създал жанра хайку-роман, чиито два хайку-романа – „Човекът, който пишеше Хайку” (Haiku Guy) и „Смеещият се Буда” (Laughing Buddha) – са преведени и на български, а третият, „Хайку войни”, току-що излезе в САЩ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ЧЕТЕНИЯ

Петър Чухов
имаше две четения в Ню Орлианс. Първото се състоя на 19 юли в Maple Leaf Bar, култово заведение за местните поети и почитатели на поезията, смятано за най-дълго просъществувалото място за поетически четения в Северна Америка. Там всяка неделя следобед от 1975 г. насам се представя един основен автор, след което микрофонът е на разположение на всеки от присъстващите. Вечер пък свирят различни групи. Като основен автор в Maple Leaf Bar Чухов беше представен от организаторката на четенията, поетесата Нанси Харис и от проф. Дейвид Ланю, след което чете свои стихотворения, а накрая и няколко хайку.

Второто четене беше на 20 юли в Milton H. Latter Memorial Library. Аудиторията се състоеше както от членовете на Нюорлеанското хайку общество, така и от други поети и любители на поезията. Чухов чете свои хайку, след което отговори на многобройните въпроси на присъстващите за България, българската литература и българското хайку. После местните хайку поети представиха свои творби.

Една от важните инициативи на хайку поетите от Ню Орлианс е издаването на сборника „Катрина хайку” (хайку за урагана Катрина), приходите от продажбата на който отиват за възстановяване на културния живот в града.

Ето едно стихотворение от сборника с автор Воон Бантинг, поет, който за съжаление вече не е между живите.

на куп край бордюра
една къща
без тайни

Автор:
Публикация:
31.07.2009 г. 22:53
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8299-petar-chuhov-gostuva-na-hayku-poetite-ot-nyu-orlians