По света

"Вътрешно горене" - околосветското пътешествие на Коста Атанасов

Коста, Скитника или изкуството да твориш на мотоциклет

"Вътрешно горене" - околосветското пътешествие на Коста Атанасов
Коста тръгва от Созопол. Сн. Личен архив


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 юни 2009 Коста Атанасов потегли на околосветско пътешествие с мотоциклет. Машината, с която потегли на 7-месечното пътешествие, е наречена от създателите си Кавазаки 800 – Дрифтер („Скитник”). През цялото време на пътуването Коста ще държи уеб-връзка с приятелите и читателите си, ще снима с камера и ще си води дневник.
 
Основният маршрут е през Украйна, Молдова, Русия, Монголия, Япония, САЩ, Канада, Европа, Египет, Сирия, Йордания, Турция и Гърция. Коста Атанасов ще разчита на "неслучайностите", която ще го водят по пътя му, като предварително изготвеният маршрут може да претърпи промени - целта е да се преживеят много различни, интересни приключения.

Идеята на художника е във всяка една държава, която посещава, да научи някакъв художествен занаят, характерен за региона. Ако успее да затвори обиколката, той ще бъде първият българин, обиколил света с мотоциклет.


◊ КОЙ Е КОСТА АТАНАСОВ

Коста Атанасов е на 30 години и е син на моряк. Самият той е служил във военноморските сили. Кара мотор от 2003 г. и има хиляди километри зад гърба си. По-голямата част от пътуванията е направил сам. Разказите и пътеписите за местата, които е посетил, са  публикувани на уебсайта му - http://www.kostaatanasov.com.

Коста е художник – 3D аниматор. Завършил е "Анимационна режисура" към катедра "Визуални изкуства" на Нов български университет и учи последна година магистратура "Кино и телевизионна режисура".

През последните 10 години се занимава професионално с компютърна графика и дизайн в областта на рекламата и компютърните игри. Към момента работи за Intel Corporation като 3D художник/илюстратор, работил е с много известни фирми в игровата индустрия като Spellbound Entertainment, Offset Software, Crytec Black Sea, Haemimont Games и много други. Работил е по проекти като "Gothic IV", "WorldShift", "Knights of Honor", "Celtic Kings" и пр. Като художник е защитил всички позиции, свързани с производството на дигитални илюстрации и анимации – от илюстратор, 3D аниматор и моделиер до арт директор.

Като един от създателите на българския онлайн форум за професионална компютърна графика Graphilla.com (с над 7800 регистирани потребители), Коста Атанасов е и основен организатор на три конкурса за триизмерна графика с многобройни участници и международно жури. От своя страна е участвал четири пъти като член на журито на международния конкурс за компютърни изкуства под патронажа на президента на България - "Computer Space", който се провежда ежегодно.

Като художник-аниматор, работата по личния му проект "Bad to the bone" e публикувана като корица на английското списание "3D Creative", както и в луксозния сборник на Zoo Publishing "Digital Art Masters" – събрани творби на дигитални художници от целия свят. Получавал е многобройни награди, сред които две CG Talk Choice Awards (онлайн наградите на най-големия и престижен форум за компютърна графика в света с над 355,000 потребители), за категориите 2D и 3D.

Статията му "Ab anaticulae existo - The Slightly Philosophical Approach to Sub-Surface Scattering", за реалистично изобразяване на полупрозрачност е издадена в брой на списание "2D Artist". Негови интервюта са публикувани в списанията "3D Creative", "Hi-Comm", "Download BG", "PC Mania", "Digital World", както и в многобройни уебсайтове като 3Dtotal.com, CharacterDesigns.com, Illustration.org и други.

В момента на специално създадения за околосветското пътешествие сайт http://www.fireinside.bg чрез сателитна GPS-система можете да наблюдавате по картата на света как се придвижва Коста Атанасов. Във форума имате възможност да участвате „на живо” в тази истинска компютърна игра–пътешествие.

Интересна е и идеята на художника във всяка една държава, която посещава, да научи някакъв художествен занаят, характерен за региона.

През януари ще чакаме Коста отново в България. Сега нека всички богове да закрилят пътешествието му, наречено „Вътрешно горене”. Ако успее да затвори обиколката, той ще е първият българин, обиколил света с мотоциклет. Да е живот и здраве, младият съвсем скорошен режисьор ще се върне със заснет материал за филм и пътеписна книга за обиколка на земното кълбо.
Автор:
Момчил Попов
Публикация:
10.07.2009 г. 14:35
Етикети:
Посетено:
3458
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8226-vatreshno-gorene-okolosvetskoto-pateshestvie-na-kosta-atanasov