По света

Изложба "Обща история от частни случки" във Виена

Подбор от възгледи на художници - какво значат за всички и за всеки един от нас двадесетте години от голямата политическа промяна

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Обща история от частни случки" (Common History and its Private Stories)

26 юни - 03 октомври 2009

Muzeum auf Abruf (MUSA)
1 Felderstrasse 6-8 (neben dem Rathaus)
Wien

Откриване: 25 юни 2009, 19.00

Куратори:
. Яра Бубнова – директор на Института за съвременно изкуство – София;
. Роланд Финк - сътрудник в Управление “Култура” на Град Виена

Художници:
Хилдегард Абсалон, Армин Бардел, Сабине Битер и Хелмут Вебер, Лъчезар Бояджиев, Либия Кастро и Олафур Олафсон, Йозеф Даберниг, Хайнрих Дунст, Анита Фрицек, Мариане Гребер, Матиас Херман, Кристин Хьоенбюхлер, Николас Ясмин, Роберт Йелинек, Анна Ермолаева, Улрике Йохансен, Давид Журдан, Дейян Калуджерович, Йохана Кандл, Мартин Китцлер, Олег Кулик, Марко Лулич, Кен Лъм, Ана Мейер, Михаил Михайлов, Маркус Мунтян и Ади Розенблум, монохром, Лизл Понгер, Петер Сандбихлер, Камен Стоянов, Катарина Щрубер, Мартина Щтуфер, Магда Тотова, Боряна Венциславова, Гернот Виланд, Александра Зайцева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Откриването на “Обща история от частни случки” се пада почти на средата на 2009 година. Тя цялата е особена за най-новата история – бележи 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Това събитие не само
символически възстанови Европа, преодолявайки двуполюсния световен политически ред, но въведе много от нас в нова перспектива, в различна ценностна система.

Общата история, към която се обръщаме в изложбата, е повлияла всички поколения, преживели последните две десетилетия. Всяко от тях понесе своя травма, натрупа опит, наблюдения и заключения, плод на постоянното,
всекидневно сравнение не само между “преди” и “след”, но и между “там” и “тук” – най-набиващото се сравнение между Европа, разделена от желязна завеса и размножилото се семейство “привърженици” на Европейския съюз, обединено от общи политически и икономически интереси.

Изложбата “Обща история от частни случки” е сглобена от различни пластове. Голяма част от включените работи са от колекцията на Музея. В проекта отделно са включени много важни за концепцията ни произведения, заети директно от авторите им, за да се подчертаят конкретни травматични потоци, личния опит в сферата на политиката в целия спектър на възможните коментари – от метафора до критика; разпознаването и изучаването на другия; освобождаването от скрита вина; ироничния поглед към клишетата и откритото заставане на гражданска позиция.

В изложбата “Обща история от частни случки” е представен подбор от възгледи на художници, насочен към въпроса какво значат за всички и за всеки един от нас двадесетте години от голямата политическа промяна.


Автор:
Яра Бубнова
Публикация:
25.06.2009 г. 18:01
Етикети:
Посетено:
1546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8171-izlozhba-obshta-istoriya-ot-chastni-sluchki-vav-viena