По света

Камерен хор "Иван Спасов" представи българската музика в Москва

I награда в категория “Академични хорове” и специална награда за интерпретация на фолклорни теми

Камерен хор "Иван Спасов" представи българската музика в Москва


◊ СЪБИТИЕТО

Камерен хор “Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова-Петрова се завърна от турнето си в Москва, където участва на два фестивала.
         
Петият Международен фестивал за славянска музика – Москва, Русия е едно от най-престижните събития за хоровото изкуство през 2009 година.

Фестивалът представлява специфично обединение на няколко проекта: конкурс за млади музиканти-изпълнители, конкурс за млади изпълнители в областта на хореографското изкуство, концертно-изложбен цикъл и провеждане на творчески срещи с имена в изкуството, почетни гости на фестивала.

Камерен хор “Иван Спасов” беше сред почетните гости на фестивала. Целта на организаторите е популяризиране на славянската музика и установяване на творчески връзки между славянските страни. По традиция всяка година от провеждането му се посвещава на една славянска страна участничка. Програмата на тазгодишния фестивал е посветена на културата на Република България, както и на отбелязването на Деня на славянската писменост и култура. Камерен хор “Иван Спасов” единствен представи българското хорово изкуство и беше награден от Президента на Славянския фонд на Русия за големия принос в укрепването на дружбата между славянските народи.


◊ И ОЩЕ

Веднага след участието си в този фестивал, хорът пя и на още един много престижен форум – VIII Международен хоров фестивал “Москва – город мира”, където се представи и в конкурсната програма.

Международното жури оцени изпълненията на Пловдивския хор и му присъди I награда в категория “Академични хорове” и специална награда за интерпретация на фолклорни теми в творчеството на българските композитори.

Благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата Пловдивският камерен хор “Иван Спасов” представи достойно българското изкуство и култура.
Автор:
Георги Петров
Публикация:
17.06.2009 г. 15:31
Посетено:
1899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/8128-kameren-hor-ivan-spasov-predstavi-balgarskata-muzika-v-moskva