По света

"Нашенци" на Чудомир очароваха Анкара

Изложба и премиера на книга от Чудомир на турски

"Нашенци" на Чудомир очароваха Анкара
На сн.: Среща на гостите от Казанлък с декана проф. д-р Секине Каракаш


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 май 2009 г., в Централното фоайе "Фараби" на Факултета по език, история и география към Анкарския университет се състоя откриването на изложбата "Нашенци" на Чудомир, която възкресява точно последната му, явяваща се своеобразна "лебедова песен" и творческа равносметка, експозиция от 3 октомври 1966 г., когато от близо 2000 свои рисунки и акварели колоритният туриец избира само 81 представителни за себе си работи.
   
Проявата бе организирана от Катедрата по български език и литература във въпросния Факултет и Фондация "Чудомир" в Казанлък, с любезното съдействие и подкрепа на Министерството на културата, ОбС Казанлък и Посолството на Република България в Анкара.      
   

◊ ОЩЕ ОТ СРЕЩАТА

Преди посланикът Н. Пр. Бранимир Младенов и деканът на Факултета по език, история и география проф. д-р Секине Каракаш да пожелаят "На добър час!" на изложбата, в препълнения салон на фоайето се състоя представянето на книгата "Amerikan Mercimeği" ("Американска леща"), в превод на доц. д-р Хюсеин Мевсим, появила се в началото на март в анкарското издателство "Kül" и включваща 50 разказа на
Чудомир, а така също и непубликувания на български кратък пътепис, отразяващ впечатленията му от пътуването до Истанбул, Бурса и Едирне през 1932 г. В представителния сборник намират място и двайсетина образци от акварелите на създателя на "Нашенци", както и статия на съставителя и преводача Х. Мевсим, в която се очертава новаторският принос на Чудомир в българската разказваческа традиция.
   
Слова във връзката с проявата произнесоха доц. д-р Хюсеин Мевсим – ръководител на Катедрата по български и литература, Руско Русев – директор на "Музеи, галерии и изобразителни изкуства" към Министерството на културата, Цветанка Пискова – зам.-председател на ОбС Казанлък и Пеньо Терзиев – изпълнителен директор на Фондация "Чудомир".
   
Първокурсници от Катедрата по български език и литература проследиха биографията на Чудомир, като голям интерес сред присъстващите преподаватели, студенти, медии и почитатели на изкуството предизвика сценичното изпълнение по разказа "За бог да прости".

Автор:
Публикация:
15.05.2009 г. 18:55
Етикети:
Посетено:
1448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/7900-nashentsi-na-chudomir-ocharovaha-ankara