По света

Варшава: ново предизвикателство за таланта на художничката Венета Дочева

"Късчета реалност". Изложба акварели

Варшава: ново предизвикателство за таланта на художничката Венета Дочева


◊ СЪБИТИЕТО

Самостоятелна изложба на художничката Венета Дочева в Българския културен институт във Варшава.


Варшава записва поредната страница от творческата биография на съвременната българска художничка Венета Дочева. В сърцето на стария европейски град младата акварелистка показва най-новите си творби в изложбата “Късчета реалност”, която беше открита на 17.03.2009 в Българския културен институт от директорката на института Михаела Тодорова. На откриването присъстваха представители на варшавския културен елит, много художници, изкуствоведи, академични преподаватели, приятели на културния център, както и българи, живеещи в полската столица. 
   
Българският културен институт във Варшава съществува от 1952 г. Институтът разполага с 2 изложбени зали – Галерия за българско изкуство “Сердика” в центъра на Варшава и модерна, многофункционална зала в сградата на института, където се организират изложби, литературни срещи, дискусии, концерти, филмови прожекции. От ноември 2008 г. БКИ Варшава е пълноправен член на Европейския съюз на културните институти EUNIC, благодарение на което участва в различни проекти, съвместно с Goethe Institut, British Council, Institut Cervantes, Oesterreichische Kultur Forum, Института „Адам Мицкиевич” и др.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

“За мен е чест да бъда представена в такова реномирано културно средище, което дава поле за изява на изключително изтъкнати български творци”, коментира Венета Дочева. Институтът поддържа много високо ниво на авторите, които представя, което превръща всяка изложба в него в символ на престиж. На откриването художничката получи признанието и на местните критици, които откроиха индивидуалното излъчване на картините й и дълбочината на нейния рисунък. Директорката на  Българския културен институт Михаела Тодорова пък я представи пред местната публика като “юрист по образование, художник по призвание и романтик по душа”.
   
Пейзажът е любимата тема на Венета Дочева, а техниката, която тя използва – акварел. Критиците определят този вид рисуване като най-сложния, а малцина са художниците, които се осмеляват да се заемат директно с него, преди да са усъвършенствали техниката си в другите жанрове. Венета обаче рисува само акварели, тъй като, по думите й, чрез тях може най-добре да предаде колорита на емоцията, преливането и съвършенството на багрите около нас.
   
Изкуството, което Венета прави, е не заради самото изкуство – тя твори, за да пресъздаде емоциите си, вътрешния си свят, в който са отразени величието и преклонението пред съвършенството на природата. Улавяйки простотата и същевременно неповторимостта на света около нас, тя успява да пресъздаде неговата гениална хармония. Търсачите на силни усещания няма да открият бушуващи страсти или вихър от емоции в произведенията й. Напротив - този ураган от чувства присъства, но пречупен през сетивата на художничката, която успява да ги “укроти” и претвори като свят, съвършен в своята завършеност. А застанал пред картините й, у този, който ги съзерцава, се появява неусетния порив да “влезе” в тях, потапяйки се по този начин в абсолютната им хармония.
   
Въпреки крехката си творческа възраст – едва на 34 години, Венета Дочева вече има зад себе си солидна биография, редица самостоятелни изложби в галерии в София и страната, а произведенията й са показвани и в признати културни средища като Френския културен център в София и Българския културен институт в Братислава. Нейни творби са част от колекции в САЩ, Канада, Израел, Русия и бивши съветски републики. След края на изложбата във Варшава творбите й ще бъдат показани и в полския град Шчечин. Художничката се подготвя и за новото си голямо предизвикателство – изложба в една от най-престижните софийски галерии - “Лик”.


Автор: Мирослава Митева
18.03.2009 г. 23:23
Посетено: 3187
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/7539-varshava-novo-predizvikatelstvo-za-talanta-na-hudozhnichkata-veneta-docheva