По света

Сибиле Левичаров с наградата на Лайпцигския панаир на книгата

"Анти-семеен" роман печели авторитетното отличие в категорията белетристика

Сибиле Левичаров с наградата на Лайпцигския панаир на книгата


◊ СЪБИТИЕТО

При откриването на пролетния Лайпцигски панаир на книгата бяха обявени тазгодишните награди в категориите: белетристика, научна литература и есеистика и превод.

Оспорваният роман
Апостолов (Apostoloff) на германската писателка от български произход Сибиле Левичаров (Sibylle Lewitscharoff) спечели категоричната оценка на журито и се наложи над силни конкуренти като “Слава(Ruhm: Ein Roman in neun Geschichten) от Даниел Келман (Daniel Kehlmann) и “Щастието в нещастливи времена” от Вилхелм Генацино.
 

◊ ЖУРИТО

Книгата на Левичаров разказва с “остър хумор историята на едно пътуване до България”; това е “гневно-язвителен, изпълнен с антиедипов фурор, изчистен от всякаква носталгия анти-семеен роман”, се казва в мотивировката на журито.

Тазгодишната награда за белетристика потвърждава тенденцията на Лайпцигския панаир на книгата с предпочитание да се отличават произведения, разработващи източно-европейска тема. Председателят на журито Улрих Грайнер (”Ди цайт”) защити тази тенденция с думите: “Има добри книги, които не намират сами пътя си към читателя. Те се нуждаят от помощта ни. Наградата е именно такава помощ”.
 

◊ НАГРАДАТА

Наградата е дотирана с общо 45 000 евро за трите катогории. В категорията научна литература и есеистика тази година тя беше присъдена на Херфрид Мюлер за “Германците и техните митове” (изд. “Роволт”, Берлин). Айке Шьонфелд получи Лайпцигското отличие за превода на романа на Сол Белоу “Завещанието на Хумболт” (изд. “Кипенхойер и Вич”).

Сред германските награди в областта на книгоиздаването тази на Лайпцигския панаир на книгата е сред най-престижните.
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
13.03.2009 г. 11:12
Посетено:
1813
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/7475-sibile-levicharov-s-nagradata-na-layptsigskiya-panair-na-knigata