По света

Български гротески или естетика на омразата

Последният роман на Сибиле Левичаров предизвиква противоречиви реакции в германските медии


◊ СЪБИТИЕТО

Сред новите немски заглавия през последните месеци особен шум вдигна романът “Апостолов(Apostoloff) на германската писателка от български произход Сибиле Левичаров (Sibylle Lewitscharoff), публикуван в издателство “Зуркамп”.

Номиниран за наградата на Лайпцигския панаир на книгата, романът е своего рода семейна ретроспекция и разказ за необичайното пътуване на две сестри в родината на баща им – България.
 

◊ ОГЛЕДАЛО НА САРКАЗМА

“Апостолов” представя родината на бащата в остро саркастична светлина, оставя впечатление за злъчна разправа.

“Писна ни от България, преди още да сме я опознали” е може би най-мекото от излиянията на по-словоохотливата от двете героини; “отблъскваща, тъпа страна”, чийто език “е най-ужасният в света”, чието модерно изкуство е “пошло”, да не говорим за жените – те или са “кресливи”, или пък “сигнализират, че са курви”.

Гротескни оценки, предизвикани от гротескни сцени на един чужд живот; грозотата на чуждото настояще и чуждата действителност през увеличително стъкло.
 

◊ АВТОРКАТА ЗА ТВОРБАТА СИ

“Това е роман – преувеличенията, макар и не задължително, винаги присъстват в литературата. Авторът е в правото си да хвърля радикално субективен поглед върху нещата, читателят – в правото си да вярва или да не вярва на автора. Не мисля, че има нормален читател, който би взел подобни епитети абсолютно на сериозно. Читателят на едно художествено произведение е в състояние да различи иронията от буквализма.”
 

◊ КРИТИЧЕСКАТА ОЦЕНКА

Обратно на вече появилите се български онлайн-реакции, имиджът на България в романа на Сибиле Левичаров не предизвиква по-специален интерес в германските медии. Повечето критически наблюдатели само мимоходом отбелязват, че “страната е представена в не особено благоприятна светлина”.

Онова, което поляризира оценките, е художествената убедителност на романа. “Хибридна литературна конструкция, литературно подражание, което може да се прочете като естетика на омразата”, констатира онлайн-изданието на Literaturkritik. “Пътепис, семейна сага и фантастично обновяване на немския език”, пише “Зюддойче цайтунг”. “Сатирична творба, според която грозното е политическият автограф на столетието”, отбелязва “Нойе цюрхер цайтунг”.
 

◊ ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Сибиле Левичаров, род. през 1954 г. в Щутгарт, живее в Берлин. Завършва теология в Свободния университет в Берлин, по-късно работи като счетоводителка в рекламна агенция. Писателската си кариера започва с радио-пиеси.

Авторка на романа “Понг” (
Pong), за който през 1998 г. получава авторитетната награда “Ингеборг Бахман”. Носителка на наградата “Мари-Луизе Кашниц” за 2008 г.
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
11.03.2009 г. 18:53
Етикети:
Посетено:
1651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/7463-balgarski-groteski-ili-estetika-na-omrazata