По света

Българско участие в изложбата "Заведи ме на реката" в Истанбул

В рамките на петото издание на Световния форум на водата

Българско участие в изложбата "Заведи ме на реката" в Истанбул


◊ СЪБИТИЕТО

Участие на Светозара Александрова и Нено Белчев в изложбата „Заведи ме на реката” в Истанбул

„Заведи ме на реката” е мултинационална, мултимедийна изложба в рамките на петото издание на Световния форум на водата

8-19 март 2009, Истанбул

. Куратор - Кон Дренан, Директор на музея за изкуство в Уичита Фолс, Тексас (САЩ).
. Координатор на проекта - Мансора Хасан (проект „Заведи ме на реката” – съосновател)

Участващи артисти:
. Туран Аксов
. Светозара Александрова
. Нено Белчев
. З. Джон Браун, младши
. Дейвид Карлсон
. Ричард Л. Дана
. Ашраф Фоуад
. Джанет Гауси
. Мансора Хасан
. Джуди Юшински
. Дона Кукума
. Хасан Меер
. Маги Майкъл
. Нур Мускура
. Гунтаг Йоздемир
. Ивана Панизиi
. Патриша Секо
. Руза Спак
. Бетси Стюарт
. Андрюс Д. Тремолс

В проекта са представени следните страни:
Афганистан, Бразилия, България, Куба, България, Германия, Оман, Пакистан, Южна Африка, Турция, САЩ

• Участието на Светозара Александрова и Нено Белчев в изложбата „Заведи ме на реката” в Истанбул се подпомага от Българското посолство в Турция.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Заведи ме на реката” е международно мултикултурно и мултидисциплинарно обединение от художници, които споделят и градят разбирания извън границите на различията и приликите между хората от различни страни. Предните издания на проекта са били реализирани в Кайро (Египет), Вашингтон (САЩ), Претория (Южна Африка) и Уичита Фолс (САЩ). Тази година проектът „Заведи ме на реката” има честта да бъде представен в Истанбул от DEPO Tutun Deposu (НПО) и включва гост-художници от Турция, България, Афганистан и Оман. Проектът „Заведи ме на реката” представя също така художници от Бразилия, Куба, Египет, Германия, Пакистан, Южна Африка и САЩ.

Проектът „Заведи ме на реката” в Истанбул е избран за официално културно събитие в рамките на петото издание на Световния форум на водата, който ще се проведе в Истанбул от 16 до 22 март 2009. Петият Световния форум на водата, на всеобхватната тема „Bridging Divides for Water” („Преодоляване разделенито на водата”), не преминава незабелязано от художниците-членове на проекта „Заведи ме до реката”, чиято мисия и успех са били постигани именно чрез изграждане на такива „мостове”. С помощта на своята изложба в DEPO проектът „Заведи ме на реката” се надява да подчертае, не само географския кръстопът между Европа и Азия, Близкия изток и Африка, Северна и Южна, представляван от Истанбул, но също така и бариерите между съвременните модерни и традиционните култури и нужди, свързани със водата, между богати и бедни, както и между развитите и развиващите се региони на света.

Изложбата говори за необходимостта от по-голямо взаимодействие, комуникации и функционално хармонизиране на различните субекти, участващи в/ или засегнати от процесите на управлението на водите. Изложбата също така изпраща съобщение към обществата, свързани със Световния Океан, че водата не е самоцел, сама по себе си, но по-скоро означава средство за нашето развитие и благополучие.

Автор:
Павлина Младенова
Публикация:
07.03.2009 г. 12:19
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/7439-balgarsko-uchastie-v-izlozhbata-zavedi-me-na-rekata-v-istanbul