По света

На германския книгопазар се появи многоочакваният нов роман на Даниел Келман

"Слава" е литературна пародия, прицелена в сърцето на съвремието ни

На германския книгопазар се появи многоочакваният нов роман на Даниел Келман


◊ СЪБИТИЕТО

На германския книгопазар се появи многоочакваният нов роман на Даниел Келман (
Daniel Kehlmann). Четири години след мега-бестселъра "Измерването на света" авторът се представя с нова творба, носеща самоувереното и иронично заглавие "Слава" (Ruhm: Ein Roman in neun Geschichten).

Изданието е публикувано от издателство “Роволт” с подзаглавие: “роман в девет истории” и се очакваше с огромен интерес след феноменалния успех на “Измерването на света”, 2008 (Die Vermessung der Welt, 2005) - книгата за изследователите Хумболт и Гаус, която само в Германия се продаде в близо милион и половина екземпляра и беше преведена на 43 езика.

Новият роман на 34-годишния Келман е построен изключително амбициозно: като повествователна цялост от епизоди, разказани в различен маниер и стил, без обединяващ централен герой и със скрити връзки, огледални зависимости между епизодите. “Огледален кабинет от истории” – по думите на автора.
 

◊ АВТОРЪТ И ДРУГИТЕ ЗА РОМАНА

Почти всички германски медии излязоха с отзиви за романа още в деня на публикуването му. Само в онлайн-изданията на печатните медии бяха публикувани над 100 рецензии и критики.

“Във формално отношение това е най-авангардното от всичко, което досега съм написал, най-големият художествен напредък, който досега съм отбелязал.”, отбелязва Даниел Келман.
 
“Келман има сериозни основания да е така сигурен в художественото си постижение. Той виртуозно изгражда мрежа от съответствия и връзки между епизодите и героите, продължава своето “измерване на света”, въвличайки читателя в грандиозна игра с реалността и фикцията”, писа “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.
 
Скептично е становището на “Тагесцайтунг”: “В новия си роман Келман иска да е фундаментално различен от Келман в “Измерването на света”. Като амбиция това е симпатично, друг е въпросът дали е и наистина успешно. Някои от историите изглеждат твърде конструирани, хладни.”
 
“Нойе цюрхер цайтунг” посочва: “Има живот и след бестселъра – и то какъв! “Слава” е литературна пародия, прицелена в сърцето на съвремието ни. Гениален етюд за художествена сръчност, поднесен с хумор, който няма равен на себе си в съвременната немскоезична литература.”
 
“Без съмнение - широко скроен роман, пише “Ди цайт”, недостатъкът му е, че прилича донякъде на пъстър, изключително умело изтъкан килим, който с невероятно въображение комбинира и примесва цветовете, само че не може да лети.”
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
18.01.2009 г. 14:50
Етикети:
Посетено:
1111
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/7158-na-germanskiya-knigopazar-se-poyavi-mnogoochakvaniyat-nov-roman-na-daniel-kelman