По света

Музика на Хуго Волф в изпълнение на Албена Кехлибарева по BBC

По случай 105 години от смъртта на композитора

Музика на Хуго Волф в изпълнение на Албена Кехлибарева по BBC
Хуго Волф (1860-1903)


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 октомври 2008 година, от 02 часа до 03.08 часа, в предаването "Euroclassic Notturno" на Радио ВВС ще звучат оркестрови песни от Хуго Волф в изпълнение на българската  певица Албена Кехлибарева и Оркестъра на Българското национално радио, под диригентството на Румен Байраков.

. С участието на Нева Кръстева и Стефан Далчев – орган.


◊ ПОВЕЧЕ

Ако легендарната Елизабет Шварцкопф и незабравимият Валтер Ледже биха имали свои далечни последователи в една далечна страна, това е мецосопраното Албена Кехлибарева. Българската камерна певица изпълнява интегрално в 20 концертни програми в България, Германия, Австрия и други страни цялото вокално творчество на един от най-големите майстори на сътворената песен – композитора Хуго Волф.

Общо това са 357 песни; 25 от тях композиторът е оркестрирал с оркестровите тембри на късноромантичната палитра, други 12 – след неговата смърт оркестрира композиторът Макс Регер.

Повече от 70 песни Кехлибарева и органистите, с които е привлечена в международните фестивални прояви на “Музика сакра”, транскрибират за глас и орган. 

В историята на музиката творчеството на Хуго Волф е кулминационната проява на художествения жанр - песен или “Lied“. При никого другиго дотогава симбиозата между поезията и музикалния израз не намира такава съвършена хармония. Духовната връзка на композитора Хуго Волф с най-големите немски поети от неговата епоха създава новия образ на художествената песен, на музикално-словесната извисеност и единност на изказа.

Не е случаен изборът на 13 октомври 2008 година, по случай 105 години от смъртта на Хуго Волф, по Радио ВВС - в предаването “Euroclassic Notturno“, от 02 часа до 03.08 часа, българската  певица Албена Кехлибарева и Оркестърът на  Българското национално радио, дирижиран от Румен  Байраков, да изпълнят, за първи път издадени на компактдиск в света - оркестрови песни от Волф. В продукцията участват също Нева Кръстева и Стефан Далчев – орган.
   
В същия нощен блок, заедно с оркестри и изпълнители от световен ранг, ще прозвучат творби от Шуберт и Малер в изпълнение на “Софийски солисти”, под диригентството на Пламен Джуров, и пианиста Людмил Ангелов. Достойна изява за българската изпълнителска  школа.


• Още от програмата на "
Euroclassic Notturno" за 13.10.2008 г.
Автор:
БНР
Публикация:
11.10.2008 г. 15:08
Посетено:
3942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/6606-muzika-na-hugo-volf-v-izpalnenie-na-albena-kehlibareva-po-bbc