По света

"Сезон на сърцето" – вълнуващата история на една трудна любов

Издателство "Зуркамп" представя писмата на Ингеборг Бахман и Паул Целан

"Сезон на сърцето" – вълнуващата история на една трудна любов


◊ ИЗДАНИЕТО
 
Писмата, които Ингеборг Бахман и Паул Целан си разменят между 1948 и 1967 г., години наред са заключени в архивите. Скритата тайна на любовта им остава неразчетена. Открехната е донякъде едва след смъртта на Целан през 1970 г. и на Бахман през 1973 г. Кореспонденцията им се публикува сега за пръв път. Интимна и много лична, тя хвърля същевременно нова светлина върху творчеството на двамата поети.

Изданието, подготвено от четирима познавачи на Целан и Бахман – Bertrand Badiou, Hans Höller, Andrea Stoll, Barbara Wiedemann, - беше представено в германските медии като литературното събитие на сезона.


◊ ВРЪЗКАТА

Връзката между двамата най-известни поети на модерната немскоезична литература започва в следвоенна Виена. Бахман следва по това време философия, Целан е за кратко време в австрийската столица. Двамата се срещат за пръв път в дома на художника Едгар Жене на 16 май 1948 г. В края на юни Целан заминава за Париж. Кореспонденцията им след раздялата е отначало колеблива, впоследствие – все по-интензивна, разгръща се в драматични фази, всяка от които има свой облик, свой особен тон, свои теми, надежди, динамика. Към края на 1961 г. – по времето, когато психическата криза на Целан, предизвикана от неснователни обвинения в плагиатство, се изостря, писмата и срещите между двамата заглъхват. Последното писмо на Целан до Бахман датира от юни 1967 г.
 

◊ ОЦЕНКАТА
 
Това издание ще заинтригува не само специалистите. Опитът да се улови деликатната връзка между живот и поезия го причислява към най-добрите литературни образци. Такова нещо не е имало от писмата на Кафка до Фелице Бауер насам. – “Ди Цайт”.
 
Дълго време никой не можеше и да подозира, че зад образа на любимата в едно от най-прекрасните стихотворения на Паул Целан “Корона” се крие Ингеборг Бахман. Кореспонденцията им въвлича в необикновена и вълнуваща човешка драма, подсказва неподозирани връзки с творчество на двамата. – “Зюддойче цайтунг”.
 
Става дума за една от най-впечатляващите поетически двойки, за една от може би най-сложните любовни истории в следвоеннната история. В тези писма има много поезия, много обаяние, но и много болка и чувство за непреодолимо отчуждение и  вина. – “Франкфуртер рундшау”.
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
23.08.2008 г. 22:09
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/6365-sezon-na-sartseto-valnuvashtata-istoriya-na-edna-trudna-lyubov