По света

Изложбата "Мечтание в цвят" на Венета Дочева - вече и в Братислава

Магията на багрите

Изложбата "Мечтание в цвят" на Венета Дочева - вече и в Братислава
Н. Пехливанов, Е. Арнаудова и В. Дочева на откриването на изложбата в БКИ - Братислава


◊ СЪБИТИЕТО

Българският културен институт в Словакия посрещна изложбата на младата художничка Венета Дочева

Братислава, 05.08.2008 г.
В Българския културен институт в Братислава снощи беше открита изложбата “Мечтание в цвят” на младата българска художничка Венета Дочева. Позната на българската публика от няколкото си самостоятелни изложби в София и страната, сега тя представя творбите си и пред чуждестранна публика.

Експозицията ще бъде на разположение на ценителите на изкуството в Братислава до 30 август 2008 г.


◊ ОТКРИВАНЕТО

На откриването присъстваха Начко Пехливанов, пълномощен министър в българското посолство в Братислава, директорът на Българския културен институт в словашката столица Елена Арнаудова, много българи, живеещи в Словакия, както и местни ценители на изкуството.

“Организаторите се бяха погрижили откриването на изложбата ми да се превърне в празник”, споделя Венета Дочева. “Искам специално да им благодаря, и особено на г-жа Арнаудова, за атмосферата, която създадоха, и за топлината, с която ме посрещнаха, което ме накара да почувствам, че Българският културен институт в Братислава представлява частица от България”, казва още тя. По думите й, центърът, ръководен от Елена Арнаудова, се е превърнал не само в място за срещи и културни прояви, но в истинско средище на духовния живот на българите в словашката столица.

Изложбата в Братислава е първото задгранично представяне на Венета Дочева, но тя вече има покани и за бъдещи изяви. Младата художничка получи покана за  участие в Третия творчески художествен и музикален симпозиум, посветен на международната година на планетата Земя. Симпозиумът, организиран от сдружение "Артем" с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Словакия, ще завърши с изложба в Братислава, която ще бъде представена както в други части на страната, така и в много европейски градове.


◊ АВТОРКАТА

Венета Дочева (33 г.), която е юрист по образование, се занимава с рисуване още от детска възраст. Отдава му се със същата страст, с която и на професията и семейството си. Въпреки че следването в университета я отдалечава за известно време от любимото й занимание, преди десетина години тя преоткрива магията на багрите, удоволствието и свободата, които рисуването й дава. Оттогава насам печели непрестанни успехи - през 2003 г. е поканена да представи картините си в изложбата "Най-добрите живописци на България", след което активно се представя и в самостоятелни изложби. Освен в столицата София, творбите й са показвани и в галериите в други български градове - Ямбол и Севлиево.

През пролетта на 2008 г. Венета Дочева получи покана да представи творбите си във Френския културен институт в България. Според мнението на водещи галеристи, картините й вече се нареждат сред най-добрите съвременни български акварели. В деня на откриването на изложбата в Братислава редица от творбите й намериха нови собственици в лицето на словашките ценители.


◊ ЗА БКИ В БРАТИСЛАВА

Българският културен институт в Братислава е създаден през 1971 г. като един от първите чуждестранни институти в бивша Чехословакия. Днес той е едновременно официално представителство, културен дом, читалище с библиотека и информационна служба.

България има сериозно културно лоби в Средна Европа, твърди директорът на центъра Елена Арнаудова. Центърът разполага с изложбена зала, където освен изложби представя книги, организира концерти, срещи и конференции.


Автор:
Мирослава Митева
Публикация:
05.08.2008 г. 23:21
Посетено:
1996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/6308-izlozhbata-mechtanie-v-tsvyat-na-veneta-docheva-veche-i-v-bratislava