По света

Музеят за съвременно изкуство в Пекин представя едноминутно видео от България

Българско видео в официалната културна програма, съпътстваща Олимпийските игри в Пекин

Музеят за съвременно изкуство в Пекин представя едноминутно видео от България


◊ СЪБИТИЕТО

Пекинският музей за съвременно изкуство Today Art Museum, съвместно с фондацията One Minutes в Амстердам ще представят едноминутни видео арт творби в изложба под надслов World One Minutes, която ще се проведе в периода от 7 до 28 юни 2008 г., като част от официалната културна програма на града, съпътстваща Олимпийските игри.

1000 от най-добрите едноминутни видеа от 90 страни ще бъдат прожектирани на стените на Today Art Museum (3000 м2). Селекцията е направена от фондацията One Minutes в сътрудничество с утвърдени куратори, арт критици, директори на музеи, преподаватели по изкуства, художници и др.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Българските видеотворби, в селекцията на най-добрите, които ще се представят в изложбата World One Minutes в Today Art Museum в Пекин, са:

. Автопортрет в Езетец ‘2006 (Нено Белчев)

. Лицето ’2005 (Цветан Кръстев)

. Контузия ’2003 (Найден Колчев)

. Едноминутно наказание ’2007 (Цветан Кръстев и Георги Кръстев)

. Извън мен ’2006 (Виктор Петков) и

. Tune-In ’2007 (Дима Стефанова)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Музеят Art Today е първият нетърговски музей в Китай, основан през 2002. Цели да популяризира китайското съвременно изкуство, както и да изследва подходящи стратегии за развитие на музейното дело в контекста на конкретна среда. Музеят поддържа и развива партньорски взаимоотношение с множество международни културни институции за реализиране на съвместни арт проекти. http://www.todayartmuseum.com/EN/TodayGalleryEN.aspx

Фондацията One Minutes е основана през 1998. Днес тя е глобална видео арт мрежа, с участници от над 100 страни и архив - над 10 000 едноминутни видео арт творби, които са показвани на множество международни фестивали, изложби, телевизии и интернет. Ежегодно фондацията One Minutes организира международен конкурс с награден фонд за едноминутно видео. http://www.theoneminutes.org/public

В резултат на изложбата World One Minutes е издадена и книга World One Minutes, която съдържа кратки текстове, истории и поеми на известни писатели, вдъхновени от концепцията на One Minutes, както и диск с едноминутните видеа, селектирани за участие в изложбата.
            
След Пекин изложбата World One Minutes ще бъде представена също и в Лисабон, Загреб, Истанбул и Сао Паоло, с което ще се постави началото на Биеналето World One Minutes с предстоящи издания през 2010 и 2012.

Автор:
Павлина Младенова
Публикация:
02.06.2008 г. 15:19
Посетено:
1476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/6005-muzeyat-za-savremenno-izkustvo-v-pekin-predstavya-ednominutno-video-ot-balgariya