По света

"Човешкият глас" на Фестивала в Констанца

Признание за българското оперно изкуство и изпълнители

"Човешкият глас" на Фестивала в Констанца
Виолета Шаханова в "Човешкият глас"


◊ СЪБИТИЕТО

Монооперата "Човешкият глас" представена с успех на 31-то издание на Международния фестивал за опера, оперета и балет в Констанца, Румъния


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Тази година фестивалът предложи на любителите на музиката 15 оперни и балетни спектакли, симфонични и камерни концерти в една твърде широка стилова гама – от музика отпреди Бах до Игор Стравински, Енеску и Паскал Бентою. Домакинът, Театърът за опера и балет „Олег Дановски”, отскоро обединява Филхармонията, Националния театър за класически балет и Операта.

Генерален директор е известното сопрано Даниела Владеску - с успешна кариера в Операта и Оперетата на Букурещ. Амбицията й е да обогати и разнообрази репертоара в черноморската столица на Румъния, който доскоро беше „в плен на класиката”.

Затова през тази година имаше акцент върху съвременните автори. Според оценката на специалистите и критиката се откроиха две събития – „История на войника” от Игор Стравински (продукция на Констанца) и „Човешкият глас” (продукция на фестивала „Мартенски музикални дни”).


◊ БЪЛГАРСКИЯТ УСПЕХ

Българският спектакъл на операта от Жан Кокто и Франсис Пуленк "Човешкият глас" беше горещо аплодиран от румънската публика и чуждите гости на фестивала. Широко го отразиха и медиите не само в Констанца, но и в столицата Букурещ (в. „Романиа либера”, „Адевърул”, „Романия литерара” и други печатни и електронни издания).

Много висока бе оценката за работата на младия режисьор Теодор Стамболиев, за сценографското решение на Виолета Радкова, за мултимедията на Димитър Липовански и музикалния съпровод на пианиста Евгени Желязков. Но за този голям успех, без съмнение, най-голяма бе заслугата на протагонистката, сопраното Виолета Шаханова.

Ето и две от оценките за нейното представяне: „Тази роля е изключително трудна и изисква творческа зрелост и максимални усилия от изпълнителката. Да бъдеш цял час на сцената, сам, без никаква почивка и дори пауза, при това да изградиш един толкова сложен и богат образ, при една много широка гама от преживявания и чувства, е наистина героизъм. Много малко артисти могат да се справят с тази изключителна тежка задача на това ниво, което е постигнала Виолета Шаханова.”, заяви директорката на фестивала Даниела Владеску.

„Изпълнението на тази българска певица е наистина изключително! Толкова музикално, толкова одухотворено, изразително и красиво пеене – при това в една доста трудна партитура във всяко отношение. Пианистът също е отличен музикант. Тази българска певица е от висока класа. Познавам българската изпълнителска школа още от студентските си години в Москва, където учих заедно с един забележителен български пианист, Константин Ганев. Имате чудесни певци и инструменталисти. Браво на г-жа Виолета Шаханова!”, каза големият румънски диригент маестро Лудовик Бач, гост на фестивала, който ръководи изпълнението на „История на войника” от Стравински.
Автор:
Стефан Теодоров
Публикация:
30.05.2008 г. 21:49
Посетено:
1384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/5999-choveshkiyat-glas-na-festivala-v-konstantsa