По света

Българско участие в Университета на идеите на Микеланджело Пистолето

Павлина Младенова - първата българка в UNIDEE

Българско участие в Университета на идеите на Микеланджело Пистолето


◊ СЪБИТИЕТО

Павлина Младенова е първата българка, която е селектирана за участие в резидентната програма на Университета на идеите (UNIDEE – University of Ideas/ Universita' Delle Idee), иницииран от фондацията Cittadellearte (Биела, Италия), създадена през 1988 г. от световноизвестния художник Микеланджело Пистолето.

В основата на Фондация Cittadellearte е заложена идеята на Микеланджело Пистолето за прокарване на новата роля на художника в обществото, а именно за създаване на база за взаимодействие между различните сфери на човешка дейност.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Cittadellearte се основава на концепцията за “творческо обвързване” или за влиянието на изкуството върху всички дименсии на социалната система, за да се получи ответна трансформация на хората в обществото чрез нови идеи и творчески проекти. (http://www.cittadellarte.it/)

Всяка година в Университета на идеите UNIDEE за период от четири месеца специализират артисти и арт професионалисти (куратори, мениджъри, журналисти, медиатори и пр.) от различни страни, чрез участия в семинари, срещи и дискусии, ръководени от експерти и професионалисти от различни социални дисциплини, осъществяват се конференции, творчески пътувания, реализират се и се посещават изложби, представления и други прояви с цел доразвиване на заложените идеи в индивидуалните проекти на участниците, както и генериране на нови. (http://unidee.cittadellarte.it)

Престоят на резидентите в Университета на идеите финансово се подпомага от институции – партньори на Cittadellearte, които покриват разходите по пребиваването на участниците в Cittadellearte. Всяка спонсорираща институция залага специфични изисквания към съответните кандидат-резиденти в рамките на даден регион. Ежегодна спонсорираща институция за района на източна Европа е италианската банката UniCredit.

Тази година UniCredit Bank предостави три стипендии на кандидати от страните Украйна, Сърбия и България, чиито проекти търсят активиране на творчески процеси за социално промяна (http://unidee.cittadellarte.it/grants.php). Освен тях през лятото на 2008 година в Университета на идеите в Биела ще специализират артисти и арт професионалисти от Япония, Китай, Колумбия, Палестина, Израел, Португалия, Малта, Испания, Австрия, Италия, Холандия, Швеция и Белгия. (http://unidee.cittadellarte.it/selections2008.php)

Българското участие в резидентната програма UNIDEE в лицето на Павлина Младенова ще търси, разработва, изследва и анализира алтернативни форми на маркетингови комуникации за представяне на визуалните изкуства сред широката общественост.


◊ ЗА ПАВЛИНА МЛАДЕНОВА

Павлина Младенова завършва маркетинг в Икономическия университет във Варна през 2004 г. с последващо следдипломно обучение с областта на арт маркетинга за придобиване на степен доктор на науките.

Работи като културен медиатор с широк обсег на действие. От 2005 е асистент маркетингови комуникации и техническа администрация в художествен музей Георги Велчев във Варна. В последните издания на международния фестивал на визуалните изкуства Август в изкуството във Варна подпомага техническата реализация и маркетинговите комуникации на събитията към фестивала.

На свободна практика реализира редица проекти, свързани с организацията, маркетирането и колаборацията на различни културни прояви, сред които активности е и организацията през последните няколко години на групови посещения на световни форуми на съвременното изкуство като Истанбулско, Венецианско и Атинско биеналета.

Теоретичните си интереси ограничава до маркетинговите комуникации в сферата на културата и изкуствата, във връзка с което има научни публикации, участия в научни конференции, изследвания и преподавателски опит.

Автор:
Нено Белчев
Публикация:
29.05.2008 г. 11:16
Посетено:
1407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/5987-balgarsko-uchastie-v-universiteta-na-ideite-na-mikelandzhelo-pistoleto