По света

Портрет на българска писателка в "Живописното изкуство на Русия"

Петя Караколева вече е позната в Русия

Портрет на българска писателка в "Живописното изкуство на Русия"


◊ СЪБИТИЕТО

Във връзка с 250-годишнината от създаването на Руската художествена академия в Москва започна издаването на 10-томната поредица “Живописното изкуство на Русия”.

В том ІІ е поместен портретът на българската писателка Петя Караколева, на чието име Съюзът на българските писатели и Община Кърджали учредиха през 2004 година Национална награда за детска литература.

Книгата е посветена на руското живописно изкуство от втората половина на XX и началото на XXI век и съдържа творби на заслужили и народни художници на Русия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПОРТРЕТА

Портретът на Петя Караколева е рисуван преди повече от 25 години от з.х. на Русия Лилия Сокуренко. Историята на тяхното познанство е дълбоко човешка и силна: в болничната стая се срещат два големи таланта, всеки от които чрез своите творби оставя на хората своята огромна любов. Срещат се за кратко и никога повече не се виждат. Писмата също не пристигат. В годината, когато Петя си отива от този свят, Лилия променя фона на портрета, убедена, че среща с Петя няма да има.

След 25 години престой в ателието на Лилия Сокуренко, портретът бе донесен от нея в родината на Петя и дарен на нейното семейство. Чрез портрета на българската писателка руската художничка Лилия Сокуренко стана  близка на България, а чрез нарисувания от нея портрет българската писателка Петя Караколева вече е позната в Русия.
Автор:
Тамара Караколева
Публикация:
20.03.2008 г. 16:22
Посетено:
1308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/5500-portret-na-balgarska-pisatelka-v-zhivopisnoto-izkustvo-na-rusiya