По света

Български роман, номиниран за награда във Франция

"Амазонката на Варое" на проф. Боян Биолчев

Български роман, номиниран за награда във Франция


◊ СЪБИТИЕТО

На 17.03.2008 г. в Българския културен център в Париж бе представена книгата на проф. Боян Биолчев “Амазонката на Варое”, която е една от 10-те номинирани за наградата “Роман на годината” във Франция.

През 2006 г. книгата печели конкурса “Български роман на годината” и става носител на наградата на фондация “ВИК”.

“Това е роман, който разкрива ежедневието на осми век в едно тракийско село, където ври от скандали между българи, славяни и византийци. Колоритни личности и раблезиански герои съграждат един шантав роман, преизпълнен с хумор. Роман, който разкрива очарователната глупост на човека, без да ни пречи да го обичаме такъв, какъвто е”, гласи текстът на корицата на френското издание.

“Това е едно комично мечтание в миналото, една шега с натрупаната митология и по-точно – с желанието ни да виждаме величието там, където го няма, и да не усещаме величието на малките си мигове и на нормалните си човешки качества”, пояснява проф. Биолчев.


◊ ЗА АВТОРА

Писателят Боян Биолчев е завършил полска филология в Краков, а в Софийския университет работи от 1969-а, като през ноември 2007 г. изтече вторият му ректорски мандат. Автор е на над 200 научни публикации, пише стихове, разкази и киносценарии, а “Амазонката на Варое" е 15-ият поред роман в творчеството му.

Сред по-известните му книги са "Очите плачат различно", "Градината на чичо Блум", "Сатурнов кръг", "Писма от рая", "Зуброва трева".


◊ ПРОЧЕТИ НА БЪЛГАРСКИ

. Из "Амазонката на Варое" с помощта на Електронно списание LiterNet.

Автор: Лилия Николова
18.03.2008 г. 12:58
Посетено: 1314
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/5479-balgarski-roman-nominiran-za-nagrada-vav-frantsiya