По света

Домът на хумора и сатирата - Габрово "лети" с японските авиолинии

Смехът си остава най-стабилната валута през вековете

Домът на хумора и сатирата - Габрово "лети" с японските авиолинии


◊ СЪБИТИЕТО

Информация за габровския Дом на хумора и сатирата е поместена във февруарския брой на сп. “Skyward” – ежемесечното луксозно издание на японската компания JAL (Japan Air Lines).

Така всеки от милионите пасажери на най-могъщата азиатска авиокомпания ще научи за уникалния музей на хумористичното изкуство в българската столица на хумора – Габрово.

Интересът на японците към Дома на хумора не е случаен. Традиционно силно е участието на творци от Япония в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово. Многобройни са творбите, които пристигат от Страната на изгряващото слънце, а лауреатите на награди, гостували в Габрово, остават възхитени от богатствата на музея и очаровани от красивата природа и гостоприемство на габровци.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СТАТИЯТА И СПИСАНИЕТО

Статията в “Skyward” е дело на сътрудника на списанието г-н Масао Умемото, който през есента на миналата година лично посещава Дома на хумора и сатирата, осведомява се на място за дейността на Веселата къща, разглежда постоянните и гостуващите изложби, заснема атрактивни експонати от фонда. Освен дадената основна информация на английски език, в списанието най-обемната част е на японски и именно в тази секция е поместен материалът за габровския музей. В раздела за култура и развлечения са представени интересни места по света, които заслужават да бъдат посетени. Домът на хумора стои редом до китно френско селище, планирано от Льо Корбюзие, моден клуб в Сан Франциско, базар в Истанбул, курорт на Хаваите и необичаен музей в Ню Йорк.  

Във февруарския си брой списанието на японските авиолинии публикува богата информация за пътуващите – географски и пътни карти, разписания за полети, планове на големите летища, бизнес новини, валутна информация, както и реклами на световни марки производители и хотелски вериги. В традиционните рубрики на изданието са представени забележителности в страни и градове от различни континенти (Шри Ланка, Китай, Нагасаки, Берлин, Париж), както и известни лица с принос в световната култура. Специално място е отделено на културния календар на събитията в Япония и по света – фестивали, панаири, изложения, концерти, изложби и др.

Компанията JAL е основана през 1951 г. и превозва годишно милиони пасажери, извършвайки редовни полети от Япония до Америка, Азия и Европа. Разполага с 276 модерни самолета от най-висок клас, с които пътува до 33 страни и каца на 213 летища. 

Едва ли пословично пестеливите габровци са се радвали някога на такава успешна реклама в световен мащаб, за която не са дали дори и стотинка. Оказва се, че пророческите думи на великия Радой Ралин в предговора на сборника „Габровски шеги” вече се сбъдват: „Смехът си остава най-стабилната валута през вековете. Не тръгвайте без нея на път!”

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
14.02.2008 г. 16:44
Посетено:
1159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/5317-domat-na-humora-i-satirata-gabrovo-leti-s-yaponskite-aviolinii