По света

Берлин отново е столица на световното кино

58-то издание на Берлинале обещава много блясък и звезди

◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 17 февруари 2008 германската столица отново е център на международния филмов свят.

За пръв път в историята му Берлинският кинофестивал - Берлинале отваря врати с прожекция не на игрален, а на документален филм: световната премиера на Shine a Light, режисьор Мартин Скорсезе. Филмът за "Ролинг стоунс" е заснет въз основа на богат архивен материал и по време на два специално организирани концерта в Ню Йорк, Beacon Theatre.
 
На тазгодишното Берлинале ще има в изобилие точно онова, от което в предишните му издания винаги се е чувствал известен недостиг – много блясък и много звезди. Освен четиримата от “Ролинг Стоунс”, за фестивала се очаква да пристигнат и легенди на рок и поп-музиката като Мадона, Пати Смит, Нийл Янг, холивудски знаменитости като Пенелъпи Круз, Скарлет Йохансон, Бен Кингсли, Джулиа Робертс, Изабела Роселини, Миа Фароу.
 
 
◊ НАДПРЕВАРАТА

В надпреварата
за Златната и Сребърната мечка тази година участват 21 филма от 19 страни. В рамките на конкурсната програма са предвидени 18 световни премиери. Американското кино доминира с 5 филма от общо 26 в конкурса и извън конкуренцията: от САЩ идват фаворитът за “Оскар” “There Will Be Blood“ („Ще се лее кръв”) с Даниел Дей Луис, “Elegy” по роман на Филип Рот с Пенелъпи Круз, Денис Хопър и Бен Кингсли, “Transsiberian“ с Уди Харелсън, “Сестрата на кралицата” със Скарлет Йохансон и Кристин Скот Томас. Джулиа Робертс и Уилем Дефо се представят с „Fireflies in the Garden“ на Денис Ли. Великобритания влиза в конкурса с “Happy-Go-Lucky“ на Майк Лий и “Gardens of the Night“ с Джон Малкович.
 
За разлика от предишни години, германското участие този път е по-слабо. Между допуснатите в конкурса е любовната трагикомедия “Цвят на череша” на Дорис Дьори с Ханелоре Елснер и Елмар Вепер.
  

◊ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Изкушение и изпитание за киномана
са близо 400-те филма, включени в различните секции на Берлинале. Битката за билети започна дълго преди откриването на фестивала, остава само късметлиите, сдобили се с “вход” за най-търсените прожекции, след като видят любимците си на екрана, да не загубят чувството, че наистина са извадили страхотен късмет.

58-то Берлинале държи своеобразен рекорд по отношение на поп-легендите и музикалните звезди. “Това ще е, в известен смисъл, музикално Берлинале”, смята директорът Дитер Кослик. Освен документалния филм за “Стоунс” на носителя на “Оскар” Мартин Скорсезе, посветени на или свързани с музиканти са още няколко филма, участващи в кинофестивала. Пати Смит се представя в „Dream of Life“ на Стивън Себрингс, Нийл Янг документира в “CSNY Deja Vu“ турнето на “Неш енд Йънг” през 2006 г. Мадона ще има световна премиера с режисьорския си дебют „Filth and Wisdom“.
 

◊ КАКВО ОЩЕ

Какво още през десетте дни на Берлинале?

Добрата стара и - напук на преходните моди – славна история на киното. Традиционната “Ретроспектива” показва творчеството на неостаряващия Луис Бунюел (1900-1983). От “Адалузкото куче” и “Златният век” до “Виридиана” и “Дискретният чар на буржоазията” – неподкупния поглед на големия майстор към обществото, което го заобикаля, гледната точка на човека, за когото реалността и имагинерното не са разделени светове в киното.

Почетна Златна мечка
за цялостно творчество ще получи тази година Франческо Роси. 85-годишният италиански режисьор е от близо половин век в киното и от близо половин век налага свой отпечатък върху неговата история. “С взривната си сила филмите му са убедителни и днес, те са неизменна част от класиката на политически ангажираното кино”, коментира Дитер Кослик. Филмът на Роси “Салваторе Джулиано” (1961), спечелил Сребърна мечка за най-добра режисура на Берлинския кинофестивал през 1962 г., любителите на киното ще могат да видят и в рамките на 58-то Берлинале.
 
Във форума на младото кино България участва тази година с филма на режисьора Борис Десподов “Коридор номер осем“. В рамките на Берлинале 2008 се представя и още един български филм – късометражният “Въздушен ас” на Свилен Димитров.      
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
07.02.2008 г. 19:33
Етикети:
Посетено:
812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/5288-berlin-otnovo-e-stolitsa-na-svetovnoto-kino