По света

Българска поезия в Мадрид

За отношението на поезията и вселената, и на какъв език идва стихът в съзнанието...

◊ СЪБИТИЕТО

На 3 декември 2007, в централната библиотека на Мадрид беше представена новата стихосбирка на поетесата Валя Илиева "Аз съм стих".

Промоцията се състоя на два езика - испански и български, с любезното съдействие на асоциация "А и В Балкан".

• Осъществяването на това културно мероприятие стана възможно и благодарение на програмата "Отворена библиотека" на Мадридската автономна област.

Програмата има за цел, от една страна, да привлече имигрантите към библиотеките и да задълбочи техните читателски навици, а от друга - да запознае местното население с културното многообразие на новите жители на областта.


◊ ЗА АВТОРКАТА И КНИГАТА

Валя Илиева живее и работи в Мадрид от 6 години. В поезията дебютира със стихосбирката "Денуване" през 1996 г. Младата поетеса прочете свои стихове на испански и български език, повечето от които са написани едновременно и на двата езика. Книгата е издадена от издателство "Паралел - 44" и съдържа 56 стихотворения.

На промоцията бяха зададени и интересни въпроси към авторката. Например, защо книгата е озаглавена по този начин, какво е отношението между вселената и поезията, на какъв език идва стихът в съзнанието...

Автор:
В. Вельова, Е. Андреева
Публикация:
15.12.2007 г. 00:17
Посетено:
1163
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/5083-balgarska-poeziya-v-madrid