По света

59-и Франкфуртски панаир на книгата

Най-голямото в света изложение на книги и мултимедиални продукти

◊ СЪБИТИЕТО
 
Огромен културен празник с 2500 прояви и 1000 автори, професионален форум на над 7300 изложители от 110 страни, с 380 000 продукта и очаквани 300 000 посетители, тазгодишният Франкфуртски панаир на книгата вероятно ще надхвърли рекордните си стандарти от миналата година.

Най-голямото в света изложение на книгата междувременно отдавна се е превърнало в най-значимо медийно изложение и представя кажи-речи всички продукти, свързани с книгата – от комикса до литературната екранизация, заснета на DVD.

Книгите от няколко години вече не играят доминираща роля на изложението. 30% от експонатите са дигитални продукти.

Същевременно Франкфуртският панаир отново се стреми да бъде и обществено-политически форум – с инициативи като тази, която беше подета миналата година срещу неграмотността, например.

 
◊ АВТОРИТЕ

В центъра на вниманието на посетителите и гостите ще продължат да са обаче и през тази година авторите и книгите. Между открояващите се немски писатели, представени в 59-то издание на панаира, са Мартин Валзер, Гюнтер Грас, Андре Шенкел, Феридун Заимоглу, както и публикували автобиографиите си звезди от политиката, киното и медиите като Клаус Воверайт, Йошка Фишер, Бен Бекер.

Сред международно известните автори изпъкват имената на Умберто Еко, Ричард Форд, Фай Уелдън, Меир Шалев.
 
Каталония – на фокус
 
“Неповторима и универсална” – под това мото се представя каталонската култура, която тази година е фокусна тема на панаира. Автономната испанска област Каталония гостува във Франкфурт с много автори и прояви; разходите възлизат на 16 милиона евро, а целта на организаторите е да изтъкнат значението на дискриминираните при режима на Франко каталонски език и култура.

Каталонският е самостоятелен романски език, един от осемте големи езици в Европейския съюз, на който говорят близо 13 милиона души – освен в Каталония с център Барселона, на Балеарските острови, в региона на Валенсия, в Андора и в някои части на Южна Франция.


◊ НАГРАДИТЕ

В рамките на Франкфуртския панаир на книгата ежегодно се присъждат две награди: наградата за мир на германските книгоразпространители и наградата за най-добър немскоезичен роман на годината.

Лауреатите за тази година са вече известни.

Израелският историк Саул Фридлендер е новият носител на наградата за мир на германските книгоразпространители, която от 1950 г. насам е била присъждана на личности като Алберт Швайцер, Теодор Хойс, Ернст Блох, Макс Фриш, Астрид Линдгрен, Йехуди Менухин, Вацлав Хавел, Марио Варгас Льоса, Сюзан Зонтаг, Орхан Памук.

Наградата за най-добър немскоезичен роман за 2007 е присъдена, както беше обявено още в деня преди откриването на Франкфуртския панаир, на 37-годишната Юлия Франк за романа й "Die Mittagsfrau" – разказ за необикновената съдба на една жена, представен на фона на германската история между двете световни войни.


 ◊ ИСТОРИЯТА И ТРАДИЦИИТЕ

Франкфуртският панаир на книгата се провежда от 1949 г. насам, създаден е от Борсовия съюз на германските книгоразпространители.

Първото писмено сведение за есенен панаир във Франкфурт на Майн датира от 1150 г.; като международно панаирно средище градът се утвърждава през 1240 г.

Книготърговци участват във франкфуртското изложение за пръв път през 1478 г. След 1530 г. Франкфурт се разраства като център на печатарството и книгоразпространението в Европа.
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
09.10.2007 г. 22:03
Посетено:
1588
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4604-59-i-frankfurtski-panair-na-knigata