По света

GreenCat Gallery с ново художествено пространство в Антверпен, Белгия

Най-голямата галерийна експозиция в Европа през идното лято ще бъде българска

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 oктомври 2007 GreenCat Gallery се превърна ефективно в първата българска галерия, която излиза извън границите на България и се разраства на международно ниво.

В действителност, GreenCat Gallery финализира покупката на галерия в Антверпен, Белгия. Макар да датира от XIX век, новото пространство е много подобно на оригиналната зала на галерията на ул. Върбица в София, а новият адрес на GreenCat Gallery в Белгия се намира на ул. Моркенсплайн 24, 2140 Антверпен, в непосредствена близост до прочутата галерия Zeno-X (ул. Апелщраат).

Новото художествено пространство предстои да бъде реконструирано в стилистика и концепция “Клер Обскюр” (Clair-Obscure) и ще отвори врата за първите си експозиции през месец юни 2008 г.


◊ ПЕРСПЕКТИВИ

GreenCat Gallery Антверпен ще продължи да бъде българска компания със свое подразделение в Белгия, а не белгийска компания, и ще остане вярна на своите български корени, представяйки международен диапазон от творци от целия свят, но и в същото време със засилено българско присъствие. 

Първото откриване на GreenCat Gallery в гр. Антверпен ще надскочи стените на новата галерия – за да отбележат и заявят присъствието на GreenCat, са предвидени 6 симултанни самостоятелни изложби на различни местоположения из целия град.

В експозициите, всички те – български, ще участват Ивайло Савов, Спартак Йорданов, Петър Лазаров, Живко Мутафчиев и Николай Тотев.

Шестата експозиция ще представи белгийския творчески колектив АДАМАВА (“ADAMAVA”), с които GreenCat сключи споразумение за сътрудничество.

Общият брой на представените произведения на изкуството във всичките шест експозиции ще надхвърли 300, а творбите ше бъдат изложени на общо пространство от 5000 кв.м.

Действително, най-голямата галерийна експозиция в Европа през идното лято ще бъде българска.

Автор:
GreenCat Gallery
Публикация:
06.10.2007 г. 14:20
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4586-greencat-gallery-s-novo-hudozhestveno-prostranstvo-v-antverpen-belgiya