По света

Лъчезар Бояджиев - изложба в Берлин

Как “тук и сега” се съотнася със световното “там и тогава”?

◊ СЪБИТИЕТО

Feinkost Gallery - Берлин
представя

изложбата на Лъчезар Бояджиев
5 изгледа към Мека (и други места)


Откриване – 30 септември (неделя) от 16 до 19 часа
Изложбата продължава от 1 октомври до 14 ноември 2007

Фейнкост
Bernauer Strasse 71-72
Берлин 13355
(до спирката Bernauer Strasse на У8)

Работно време: сряда – неделя от 11 до 19 часа

Галерията ще бъде отворена по време на АртФорум на 1 и 2 октомври в нормалното си работно време

За повече информация:
Аарон Моултон: +49 (0) 172 184 9732
. aaronkmoulton@gmail.com
. info@galeriefeinkost.com
. http://www.galeriefeinkost.com


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Какво всъщност виждате, когато гледате нещо? Как виждате нещо местно като част от нещо глобално? Как “тук и сега” се съотнася със световното “там и тогава”?

Фейнкост има удоволствието да съобщи, че от 30 септември е отворена за бизнес. Радваме се да стартираме програмата на галерията със самостоятелна изложба от работи на Лъчезар Бояджиев. Това е
първата изложба на художника в комерсиална галерия в Берлин.

В работите си Бояджиев е преди всичко проницателен анализатор на социалните промени, на движението в културите и на визуалните политики в публични пространства из целия свят. Внушението, което създава художникът, е, че съществува естетика на глобализацията, чиито категории се демонстрират по визуалната повърхност на всеки един конкретен градски контекст. В произведенията му градовете се подлагат на изследване, подобно на това на градски планировчик, демограф или антрополог, наблягайки върху потока визуална култура, изменящ се успоредно с зигзага на икономическите и идеологическите промени.

В изложбата присъстват множество аспекти на метода и анализа на Бояджиев; всяка от сериите фотографии, фотоколажи и инсталации размества начина, по който разчитаме оптическата кодировка на града, поглъщайки или отхвърляйки неговите послания.

Къде е Берлин по отношение на Мека? Какво се случва, когато рекламата, архитектурата и градското пространство се сливат в едно цяло? Как да сме сигурни  че паметниците ни са наши или, че са завинаги? Тези и други въпроси са на вниманието ни от 30 септември до 14 октомври.


◊ ЗА АВТОРА

Лъчезар Бояджиев живее в София. През 2007 в рамката на VIII Shardja Biennial е гостуващ художник в Шарджа и Дубай в ОАЕ; както и в KUDA в Нови сaд, Сърбия; през 2006 – в MuseumsQuartier във Виена в партньорство със Springerin Magazine и програмата quartier 21.

Последните му участия в биеналета и групови изложби включват:
. Attitude 2007 в Музея за съвременно изкуство в Кумамото, Япония;
. Plus ZWEI в Museum Kueppersmulhe fuer Moderne Kunst в
Дуйсбург, Германия;
. в III биенале в Прага, II биенале в Москва (всички през 2007); както и I Биенале в Сингапур и Periferic 7 в Яш, Румъния (през 2006).
Автор:
Яра Бубнова
Публикация:
20.09.2007 г. 13:43
Посетено:
910
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4497-lachezar-boyadzhiev-izlozhba-v-berlin