По света

Джазиконите на Димитър Трайчев в Москва

Светците от историята на свободната музика - до образи на ангели в проекта „Новият Ангеларий”

Джазиконите на Димитър Трайчев в Москва


◊ СЪБИТИЕТО

Гуруто на графичния дизайн във Варна и заклет почитател на джаза, Димитър Трайчев, участва в мащабна изложба, разположена на четири етажа в Московския музей на съвременното изкуство.

От 8 септември до 7 октомври 2007 жителите на руската столица могат да видят експозицията “Новият Ангеларий”, кураторски проект на художниците Иван Колесников и Сергей Денисов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата се включват 144 артисти, които са интерпретирали свободно една от вечните теми в изкуството – ангелите. Димитър Трайчев участва със своя “звуков иконостас”, както самият той го нарича – колекция от постери на любимите му джаз музиканти. 

“Моите джаз икони” и “Новите светци” са двата основни проекта, от които са част постерите на Димитър Трайчев. Те се развиват във времето и са добре познати от множество артистични изяви.

Началото на колекцията бе поставено преди няколко години с работата на Димитър Трайчев по корицата на книгата “Джако”, посветена на живота на баскитариста Джако Пасториъс. С времето към колекцията от постери, създадени по архивни фотографии, се прибавиха имената на джаз музиканти от ранга на Дюк Елингтън, Джон Колтрейн, Чарли Паркър, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Бил Евънс и други.

Показвани са в София, в рамките на фестивала Sofia Jazz Peak през 2005 г., в галерии и култови музикантски места във Варна. 


◊ НЯКОЛКО ДУМИ ОТ КУРАТОРИТЕ

Досега никой не е осъществил идеята да събере в една изложба и една книга “ангелите на нашето съвремие”, въпреки че тези създания възникват спонтанно във вид на арт обекти в почти всяка изложба на съвременното изкуство. Очевидно е, че тази тема, която векове наред е вълнувала поколения художници, е актуална и днес.

Целта на проекта “Новият Ангеларий” е да покаже работи, в които основни персонажи са ангелите, изпълнени в разнообразни форми и с различни техники.
Изложбата е съпътствана от печатно издание, в което наред с художествените произведения, всеки автор представя идеята си.


◊ НЯКОЛКО ДУМИ ОТ ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ

Обичам джаза и дълги години живея с него. Някои неща бях подминал поради незнание, а други просто не разбирах. Докато не получих възможност да ги възприема на живо. Енергията на импровизацията, нейната тектоника, динамика и опит за групов контрол върху случайното, това са принципите, по които и до сега работя.

Джазът, както и фотографията, са мрежи върху която се проектира цялата историята на 20-ти век.

Джазът, както и фотографията, отдавна са академични дисциплини и музейни обекти.

Джазът, както и фотографията, са вече мъртви и поради това удобни, възкръсват като модни аксесоари.

Всичките ми любими неща вече са се случили. Това е един опит да събера образите на моя звуков иконостас.

Дали всеки от човеците, който стои зад медийния си образ е бил ангел?

Едва ли. Но когато са заедно, на сцената, посланията на тази общност от непоправими индивидуалисти ни карат да забравим закона за гравитацията, да се отлепим от земята и да чуем звука на ангелски хор.

Това със сигурност ни прави по-добри.
Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
14.09.2007 г. 22:07
Посетено:
1276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4468-dzhazikonite-na-dimitar-traychev-v-moskva